Експозицията е посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 - 2000)

 

От 15 октомври до 7 ноември 2021 г. пловдивчани могат да разгледат документалната изложба „Робувам само на свободата!..“, посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 - 2000).

 

Посетителите могат да видят богат подбор от оригинални фотографии, архивни документи, писма, стихотворни и белетристични текстове на Стефан Гечев, събрани в 20 пана на български и на английски език.

 

Изложбата ще бъде експонирана в Културен център - музей  “Тракарт”. Официалното ѝ откриване е  на 15.10.2021 г. от 17:00 ч.

 

На 29-ти януари се навършиха 110 години от рождението на Стефан Гечев, роден в Русе през 1911 година. Видял преди повече от век мултикултурното и мултинационалното развитие на съвременния глобален свят, Гечев е работил за изграждането на културни мостове между България и европейските народи. Това е неговото кредо. Той е визионер, който очертава ролята на България в културната, географската и историческата карта на Европа от Златния век до днес. Ето защо е важно не само да си спомним за културното наследство, което той ни завеща, а и да го интегрираме в нашето съвремие като духовен мост към бъдещите поколения.

 

Културното събитие включва: Видео премиера на интервю с Мариус Донкин (актьор и директор на Национален Театър “Иван Вазов”), Иван Гранитски (журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио- и телевизионни канали, издател и обществен деец) и Янис Лиолиос. На откриването ще бъде представена книга на Стефан Гечев, издадена специално за 110 годишнината му. Книгата е сборник с кратки разкази на автора, задаващи духовни въпроси, актуални и за времената в които живеем, въпреки, че са писани в периода от 1959 до 1965 година.

 

Автори на изложбата са: Стефан Артамонцев и Румяна Пашалийска; графичното оформление е дело на Стефан Артамонцев; текстовете на английски са преведени от Божидар Бакев, Александър Поплилов и Мила Аврамова.

 

За да се запознаете в детайли с творчеството и живота на Стефан Гечев и да изпратите инфо на вашите чуждоезични приятели, посетете четириезичната културна платформа - www.stefangechev.com

 

Институционален  партньор на тематичната изложба, посветена на дипломата и писател Стефан Гечев, е Държавният културен институт към МВнР,  изложбата  е  част от програмата на института  с  фокус  върху  „пишещите  дипломати“.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…