В навечерието на Коледните празници Арт Галерия Пловдивски Културен Институт представя Велислава Пежгорска и изложбата „Авангард и романтика“ от 17 декември 2021 до 28  януари 2022 година.

Авторката е професионален музикант, но в последствие открива вдъхновението и в изобразителното изкуство. „Музиката е цветове и цветовете са музика“ – обича да казва Велислава.

Най-новата й самостоятелна изложба пресъздава нейния вътрешен свят и отразява въображението, което оцветява музикалните й интерпретации в различни стилове.

Изложбата „Авангард и романтика“ преплита живописта и музиката като носи звученето на различни музикални сюжети – от класика през джаз, рокендрол и съвременна музика. „Симфонична поема, „Джаз сюита“, „Рокендрол в зелено“, „Клъстери“ и др. са част от артистичното пресъздаване на романтиката в съвременни форми.

Танцът на багри и форми е провокиран от свободата и радостта да се изразят дълбоки емоционални пориви, свързани с музикалната семантика и романтичната чувствителност. Картините са израз на нещо ново – очакване, надежда, сбъдване…

Велислава Пежгорска е завършила АМТИИ – Пловдив. Член на Дружеството на пловдивските художници от 2019 и на СБХ от 2020 год. Има редица участия в национални изложби и конкурси:

2018 – Самостоятелна изложба в Арт муза – София
2020 – Участие в Творческо студио на НХА, Сите дез`ар, Париж” – Изложбен център „Шипка“ 6, София
2021 – Участие в съвместна изложба „Цветна пролет“ – Арт Галерия ПКИ Пловдив
2021 – Самостоятелна изложба в Градска галерия – Пловдив
2021 – Изложба „Лудогорие“ – Художествена галерия – Разград
2021 – участие в Национално биенале „Тенец“ в ХГ „Кирил Петров“ – Монтана
2021 – Изложба „Мостове“ в Дом на сатирата – Габрово
2021 – Трета награда в Конкурса „От поезия към живопис“ – Сливен

Куратор на изложбата е художникът Илиян Колев.
Откриване – 17 декември 2021 (петък) от 18:30 ч.
Арт Галерия ПКИ – ул. Иван Перпелиев 5

Изложбата е достъпна за посетители всеки делничен ден от 16:00 до 21:00 часа, събота и неделя от 11:00 до 17:00 часа.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…