С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов ще отбележи 60-та си годишнина в Градската художествена  галерия от 1 до 22 март. Откриването е навръх Баба Марта от 18:00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15. Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в областта на илюстрацията. В този период авторът е създал над 1300 корици на книги, сред които много пълни илюстрирани заглавия, нарисувал е хиляди илюстрации. За ретроспективната си изложба е подбрал свои творби от последното десетилетие.

Борис Стоилов е роден в Пловдив през 1962 г. Завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив (Сценични кадри), а през 1989 г. се дипломира със специалност „Графика“ в Националната художествена академия в София.

Негови творби са участвали в много национални и международни изложби. От 1990 г. насочва интересите си към приложната графика - печатна реклама, дизайн и оформление на книги. Работи с едни от най-големите български издателства – „Христо Г. Данов", „Хермес“ и с чуждестранните : „Edition les Intouchables" - Монреал, Канада, Editions Michel Quintin-Waterloo (Quebec) Canada, Steaua Nordolui – Румъния, Издателство "Eduard" – Румъния.

Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца (към 500 заглавия). Издадени са в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“, „Приказки от 1001 нощ“, „Майстори на приказката“ и др. С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка. Носител е на престижни български и международни награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.

ТВОРЧЕСКА БИОГРАФИЯ

Борис Стоилов е роден на 12 март 1962 г. в гр. Пловдив. През 1981 г. завършва ССХУ за сценични кадри – Пловдив (Национална гимназия за сценични и екранни изкуства). През 1989 г. се дипломира в Националната художествена академия – София със специалност „Графика“. В момента работи като художник на свободна практика. Участвал е в колективни художествени изложби като график и илюстратор. Негови графики се намират в частни колекции в България, Германия, Канада, Полша и Швеция и др. От десет години представя илюстрациите си в множество самостоятелни изложби в България и Европа.

В началото на 90-те години започва сътрудничеството му с пловдивското издателство „Христо Г. Данов“, по това време е и преподавател по графика в НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив. Работата му като оформител и илюстратор на книги в България е свързана предимно с издателска  къща „Хермес“ от самото създаване на издателството през 1991 година до днес. Резултат от тази съвместна дейност са около хиляда заглавия за възрастни и деца покриващи целия спектър на книгоиздателската дейност – художествена литература, справочници и речници, учебници и учебни помагала, литература за деца. Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца, издадени в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“; „Приказки от 1001 нощ“; „Майстори на приказката“ и др.     

С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства:

-        За румънските издателски къщи  EDUARD SRL и Steaua Nordului  илюстрира класически произведения за деца.   

-        За издателствата в Канада и Франция работи предимно в областта на фентъзи  литературата:

-        NESTIVEQNEN, France – Фентъзи поредица „De chair et d'os“;

-        Les INTOUCHABLES, Montreal  – поредици с по 12 заглавия: „Arielle Queen“, „Darhan“,  „Celtina“,  „Tilla“,„Pakkal“,  „Emrys“;

-        MICHEL QUINTIN, Waterloo Quebec – фентъзи серии: „E planet  les ombres“, „Luna“,  „Ainako“, „Les Maitres du Pentacle“, „L'Insoumise“, „Zaa“, „Les Pions deL'Apocalypse“, „Kimo“, „Gaig“, „La Zone“, „E-Den“.

-        През годините работи и с други български издателства в сферата на книгите за деца: „Андина“, „Алфа-Омега“, „Пан“, ,,Жанет 45“, ,,Анубис“ и др.

-        През последните  години работи  с издателство ,,Изток–Запад“ и ,,Таралеж“.

-        Борис Стоилов е представляван от Illozoo illustration Agency за различни издателства в Северна Америка, включително National Geographic.

За работата си върху книгите от поредицата „Майстори на приказката“ на издателска къща Хермес, през 2013 г. получава Национална награда „Константин Константинов“ за илюстратор от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“  – Сливен, Министерството на културата и Община Сливен.

През 2017 г. получава наградата за най-добра  рисунка от Mеждународния комикс фестивал в Белград за илюстрациите към „Чудните пътешествия на барон Мюнхаузен“.

Настоящата изложба е по повод 60-годишнина на автора и 30 години работа в областта на илюстрацията. В този период с името на автора са издадени над 1300 заглавия, от които около 500 за деца, с хиляди илюстрации.

Изложбата представя  част от труда му през последните десетина години.

1 comment

 • Comment Link Davina Claire Davina Claire Мар 02, 2022

  Здравейте дами и господа; Имате ли нужда от бърз заем в рамките на 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем с Novelty Finance.

  Казвам се Давина Клер, аз съм финансов служител и също така съм финансов консултант. Забелязах, че на много хора им е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции поради висока лихва, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или други причини. Тук съм, за да препоръчам на всеки, който търси заем, да се свърже с Novelty Finance за заем при много нисък лихвен процент от 3%. Те са надеждна и надеждна кредитна компания и можете да работите с тях. Можете да се свържете с тях по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация.

  NOVELTY FINANCE предоставя решения за финансиране. Предлагат всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други). Те предлагат гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди.

  Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
  √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
  √ Конкурентни лихвени проценти (3% годишно)
  √ Гъвкави условия за погасяване
  √ Възможност за по-бързо изплащане на заема
  √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
  √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема.
  √ Без скрити такси

  Как да кандидатствам:
  Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
  Ако се интересувате от кандидатстване за заем с Novelty Finance и се нуждаете от повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАТЕТЕ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правила и условия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…