По повод 25-ти март – Международен ден на пощенската картичка и 130 години от издаването на първата илюстрована картичка в България, Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Градски исторически музей – Самоков, канят пловдивчани и гости на града на откриването на документална изложба „Поздрав от Самоков и Чамкория”.

Събитието е на 24 март 2022 г., четвъртък, от 17:00 до 18:30 ч. в Балабановата къща (дълбока зала) в Стария град. Сред гостите ще бъде и директорът на Градски исторически музей – Самоков, д-р Веселин Хаджиангелов.

Първата илюстрована картичка е издадена в Пловдив. Това се е случило през 1892 г. по времето на Първото земеделско и промишлено изложение, но истинският бум на разпространението се бележи с приемането на Закона за пощите, който през 1897г. дава разрешение на различни ведомства и частни лица да издават пощенски “откритки”.

В 25 експозиционни табла посетителите на изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория” ще видят над 80 образци на пощенски картички, създадени от едни от най-известните български фотографски ателиета. Въпреки, че днес почти никой не праща традиционните пощенски картички, преди ерата на телефоните, радиото, телевизията и интернет е властвала модата чрез пощенска картичка да споделиш къде си и да поздравиш близките си.

В края на XIX и началото на XX в. настъпва бум на изпращане на пощенски картички с изгледи от посетените градове и курорти. Зараждащата се туристическа индустрия провокира издаването, както и разпространението на разнообразни техники за изпълнението им – литография, гравюра и фотография. Чрез тях оживяват градове, сгради, улици, площади, личности, които вече отдавна не съществуват или времето е променило до неузнаваемост. В настоящата изложба ще видим и интересна информация за първия курорт в България.

„Изображенията на пощенските картички дават ценна информация за важни исторически и културни събития и възможност да се съхранят за поколенията паметниците на културата. Информацията от пощенски картички и днес се ползва от архитекти и строители при възстановяване на стари сгради в града, при илюстриране на книги, при всеки повод за документиране на исторически събития. Това я прави богатство, което има пряка връзка с мисията на ОИ „Старинен Пловдив”, споделят от екипа на института.

Изложбата ще продължи до 24 април 2022 г. Достъпът е с вход свободен и се осъществява при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…