Изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив „Престилката – символ и апотропей“, част от официалната програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата ще бъде открита днес - 30 март 2022 г. от 18.00 ч.

 

Тя представя богатата колекция от текстил на проф. Юлия Дилова и по-специално мястото и ролята на престилката в женското традиционно облекло. Ще разберете защо е толкова важен този елемент от костюма на жената, защо е в различни цветове, какво означават символите върху нея, нейните обредни функции и какви са другите ѝ имена. Ще се потопите в един пъстър свят, имащ свое значение и история.

 

Изложбата има за цел да представи и важността на наследството... Било то вещ, песен, традиция, ние израстваме с него, носим го в себе си и го предаваме на поколенията след нас. То ни дава неподозирана сила, обогатява ни и ни позволява да се докоснем до времена, често непознати за нас. Наследството ни помага да оформим нашата идентичност, учи ни да ценим историята.

 

С този проект Регионален етнографски музей – Пловдив се надява да даде повече гласност на колекционерството и дарителството, като добра практика за опазване на културно-историческото наследство.

 

Проектът включва и най-новото издание на музея каталога „С любов към изтъканото“, който представя и останалата част от страхотната колекция на проф. Юлия Дилова – дарена на Регионален етнографски музей – Пловдив от дъщеря ѝ Цветина Ерохина.

 

Заповядайте в РЕМ – Пловдив, за да видите и разберете повече за дейността на тази невероятна жена – проф. Дилова, за нейната колекционерска страст, свързана със сръчността и уменията на българката и с магията на народното творчество.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…