Исторически музей – Стрелча гостува в Етнографския в Пловдив с изложба на една от интересните фигури в сферата на академичното църковно изкуство от началото на ХХ в у нас 

На април от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се състои откриването на изложбата на Исторически музей – Стрелча „Мильо Маринов Балтов. Романтичният образ на вярата. 150 години от рождението на художника“. 

Художникът Мильо Маринов Балтов е една от интересните фигури в сферата на академичното църковно изкуство от началото на ХХ в. Произведенията му събират несъвместими на пръв поглед функции между култовото и академичното битие на изображението. Първоначално постъпва в Частното рисувално училище на Естир Слепян, където учи една година. След това се записва в Държавното рисувално училище и още в началото печели парична награда за етюд на гипсов предмет.

Художникът е образован в най-добрите традиции на европейското изкуство, негов наставник е Ярослав Вешин, с когото идват прогресивните идеи от Европа. Това си проличава в отношението към изразителността на линията, изграждане на триизмерност, интерес към пластичността и обема, търсене на ефектно осветление, стремеж към изискана класическа композиция и поза и т.н.

Името на художника и общественика Мильо Маринов Балтов неизменно присъства в културния живот на град Стрелча, не само като представител на известен род и един от кметовете на града. То е живо и чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, както и чрез колекцията на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват 27 негови произведения. Множество декоративни и иконописни творби в храмовете от пазарджишкия и пловдивския  регион също носят неговия подпис.

Художествено-декоративната дейност на художника съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви. Образите в светската живопис, рисувани от Балтов носят чертите на духовността, на божественото. Реализъм се преплита с романтизъм. Светците, пресъздадени в църковната му живопис са с идеализирани човешки лица, те са пълнокръвни, жизнени.

Настоящата изложбата е в резултат от съвместна работа между Исторически музей – Стрелча, Софийска градска художествена галерия - филиал „Васка Емануилова”, Художествена галерия  „Станислав Доспевски” – Пазарджик, Национална художествена академия, Църковното настоятелство при храм-паметник „Архангел Михаил” – Стрелча и частни колекционери.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…