Авторът Христо Бозуков е на 35 години и представя 10 години творческо израстване. Той претворява живота в истинско изкуство и съпоставяйки ги си задава въпроса, дали са тясно свързани или са противоположни, дали се привличат и допълват. 

Философски погледнато, творчеството на художника е насочено в търсенето на разликата да живееш един живот или да създадеш много измислени: картините му. Измислени вселени или истински светове, той ни дава избор, в зависимост от това кое ни харесва повече. В тази изложба авторът е събрал много различни светове на един живот, през различните периоди на развитие на Образа. Образът като автор и Образът като художествено произведение – единствено и неповторимо. „Светове, така мога да нарека всяка една картина или един отделен живот, които създаваш, и ако е наистина красив и неповторим, той заживява собствен живот.“ Всяка една картина има своя собствена история, впечатление, провокация от нещо, цвят, място, обект, образ и всичко, което може да си представим в една абсолютна и изцяло Абстрактна вселена от емоция и чувства. 

"Ние, Вие, Те, ХrистоБ. На 10" не е просто изложба или ретроспекция. В селекцията на творбите му се наблюдава вътрешно свободен, овладян и хармоничен в себе си художник, който непрестанно интерпретира и представя по един много модерен начин собствения си свят. Това е един автопортрет чрез творческите му търсения и представяне на живота чрез живописта. Или по-точно казано: На живота през призмата на рисуването. 

Христо пресъздава натрупаните впечатления и емоциите си върху платното. Така всяка една картина притежава своя собствена история, впечатление, провокация от нещо или някого, цвят, място, обект, образ и всичко, което може да си представим в една абсолютна и изцяло абстрактна вселена от мисли, емоции и чувства, пресъздадени чрез цветовете на боите, като изразно средство върху платното и обвита в тайнствена мистичност, поезия, музика и мечти. Силната енергия и екстремният ритъм на платната изострят сетивата и размиват материалните граници, за да достигнат до неподозирани дълбини на подсъзнанието, чрез оригиналните  прозрения в художествената интерпретация на света и живота.

Художникът Христо Бозуков преминава през различни творчески периоди.

През периода 2020-2022 г. авторът представя един нов израз на  чувства от престоя си в страната на мелниците и лалетата – Нидерландия. Зеленината, багрите, щастливите преливащи се цветни излияния описват емоционалните преживявания на автора. Нови запознанства, нови впечатления, нови моменти. Това може да се ползва като изходна точка за сравнение с другите картини от различни периоди, творби създадени на Родна земя, където са направени  първите стъпки на автора, преминавайки през търсенето, развитието, израстването и провокацията. Това е неговият дневник на преживяното. „В тази изложба съм събрал много различни светове на един живот през различните периоди на развитие на Образа.“ 

Младият творец е добър в прехвърлянето на мислите, емоциите и мечтите си на платното, превръщайки ги в смели цветни притчи, пресъздадени чрез боите, като изразно средство върху платното. 

В този прекрасен и огромен свят лесно може да се разбере, че художникът посвещава всеки миг в пресъздаването на отделните елементи на битието в една цялостна духовна реалност, в която той се чувства щастлив да продължава своя път в изкуството, верен и отдаден на творчеството си. Безкрайното въображение,  вкусът към странното и необикновеното, дълбочината на интелектуалния поглед и размисъл в творбите му предизвикват неизбежен респект.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…