Наближава тазгодишното издание на един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство в България- Националните есенни изложби. „Споделено пространство“ е темата, избрана от куратора проф. д-р Галина Лардева, която обединява творческите търсения на авторите, участници в форума през настоящата година. От 1 до 30 септември 2022 г. в Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив  ще видим творбите на деветима талантливи творци:

Атанас Ташев – живопис (Балабанова къща, дълбока зала)

Ангеларий Димитров – живопис (Балабанова къща, първи етаж)

Анжела Терзиева – живопис (Балабанова къща, двор)

Дарина Цурева – графика (Балабанова къща, сводеста зала)

Петър Чиновски – графика, колаж (Къща Хиндлиян, веранда

Карина Попова – фотография (Къща Хиндлиян, веранда)

Валентин Митев – скулптура (Къща Хиндлиян, двор)

Николина Джановска – графика (Къща Мексиканско изкуство, зала)

Русен Дойков – скулптура (Къща Мексиканско изкуство, двор)

Откриването е на 1 септември в 18.00 ч. в двора на Балабанова къща.

„Споделено пространство“ е опит чрез взаимодействието и диалога между местата и художествените подходи към тях да се настоява на техните индивидуални и споделени идентичности. Това е опит, който си заслужава да бъде предприет въпреки все по-ясните тенденции за изтриване на специфичното и неповторимото, въпреки усещането на съвременния човек, че обитава не пространства, а зони: летища – автомагистрали – лунапаркове – игрални площадки – молове – дестинации. Защото пътят към споделеното пространство преминава през осъзнаването на собствената сетивност и чувствителност. Нещо повече – споделеното пространство е територията, на която индивидуалната чувствителност поставя света: между себе си и другия, между познатото и непознатото.

Споделянето предполага въвличане в диалогичната съвместимост на множество гласове. А гласовете – независимо от своята физическа дифузност, нестабилност, разпиляност, пренасят непокътнати идентичностни следи. Днес визуалните изкуства проявяват последователен интерес към следите на това разнопосочно заговаряне: създават образи на ничиите пространства или набелязват възможните погледи към тях, представят местата на срещите в споделянето или съзерцават медийните решетки, чрез които местата достигат до нас, вплитат комуникативните връзки между местата в инфраструктури, заемат елегични или иронични позиции спрямо тяхната видима (или привидна) неустойчивост.

Под надслова „Споделено пространство“ настоящите Национални есенни изложби събират девет самостоятелни изложби на значими и разпознаваеми художествени присъствия в българското съвременно изкуство.

Картините на Анжела Терзиева показват по какъв начин сегментирането на  общественото пространство на подмножества рефлектира върху визията на човека и го разполага под въздействието на своеобразни буферни филтри.

В произведенията на Ангеларий Димитров на трансформация е подложен самият човешки поглед. На фокус в тях се поставя индивидуалната чувствителност и особено нейното вграждане в архитектурата на личностната структура.

Живописта на Атанас Ташев изследва урбанистични знакови струпвания: призрачни фигури на хора, глутница кучета, купчини автомобили, разположени в клаустрофобичните пространства на тънещия в перманентен сумрак град.

От съществено значение в скулптурите на Валентин Митев са възловите места на връзките – с внушението на особена органична мекота на материала, с липсата на вътрешно напрежение в сглобките и вододелите между материите, с „естествената“ лекота на всяка форма и обем.

В произведенията си Дарина Цурева използва иконографски разпознаваеми конфигурации, напомнящи  на конкретни анатомични обекти, но стилово разработени до степен на  абстрактен схематичен образ. В този случай повърхността на тялото, гравирана върху крехкостта и прозрачността на стъклото, се превръща в обща (споделена) територия и проекция на външния и вътрешния свят.

Между множествените знакови проекции и оттеглянето на видимия свят във фотографиите на Карина Попова се създава специфично междинно пространство: пулсиращо в своята асоциативност и с характерното наслагване на редуванията между разпознаваемите силуети и тяхното заличаване, в акварелната дълбочина на играта между нюанси, полутонове, с вглъбяването във вътрешния свят на конкретния обект.

Образите и пространствените внушения в графичната серия „Моите кутии за спомени“ на Николина Джановска идват не толкова от заглавното настояване на „кутии“, колкото от тактилните възможности на хартията в печатната медия, мащаба на графичния лист, цветовите контрасти и, разбира се, от идеята за преносимост на материалния носител, която се споделя между тъканта на хартията и кутията на спомена.

Пространствените цялости в произведенията на Петър Чиновски се явяват пред погледа на зрителя заедно със собствената си сюжетика, с внушението за наличие на инфраструктурни връзки спрямо други активни образни полета.

Скулптурата на Русен Дойков в своята любопитна минималистична изящност, в своето детайлно внимание към всяко отделно пречупване или извиване на равнина и плоскост, е насочена към оформянето на различни пространства: като артистичен жест на приютяване на погледа, на инсценирането на наблюдаващия с неговия както всекидневен, така и битиен опит в дадено споделено пространство.

Националните есенни изложби са един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство и са ключово събитие в Културния календар на Пловдив, организиран от Община Пловдив. Артистичен директор и куратор на събитието е проф. д-р Галина Лардева. Провежда се и с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 АД.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…