Арт Галерия Пловдивски Културен Институт открива новия творчески сезон с изложба в памет на Джовани и Стефано Поповски  

 

Нина Поповска – Пишинова и маестро Мичо Димитров представят свои творби в съвместната изложба „Посвещение“ в памет на известните пловдивски художници Джовани и Стефано Поповски.

Платната са вдъхновени от любовта и срещите им с таланта на баща и син, оставили трайна следа в изкуството и сърцата на колеги, приятели и любители.

Нина Поповска - Пишинова е близка родственичка на Джовани и Стефано Поповски и наследничка на известния род Поповски от град Смолян, кв. Райково. Тя е съхранила традициите на рода, защото е родена и живяла от дете в дом, построен от богатия търговец на хаби/вълнени платове/ с Гърция -Иван Поповски в далечните години на 19 и 20 век. В този дом са съхранени за поколенията изключителни шедьоври на красота и традиции във вътрешното пространство с резбованите тавани и мусандри/ долапи, рисунък с трайни цветове по стените и красиво оформление на стълбища, калдъръмени дворове и външна архитектура.

Красотата и традициите, предадени в наследство от Поповския род, на която от дете е била свидетел Нина Поповска - Пишинова следва да бъде продължена. 

Посвещава изложбата на своите близки Иван / Джовани/  и Стефано Поповски, подали ръка по пътя на израстването й като творец и художник.

Големият български цигулар Мичо Димитров носи изкуството в душата си и вече повече от 50 години владее големите сцени по света и у нас. Гастролирал е в Англия, Холандия, Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария  и др.

От ранна детска възраст  учи рисуване при Иван Поповски. След дълго прекъсване отново започва да рисува през март 2012 г. Има над 200 творби и 16 самостоятелни изложби. През септември 2020 маестро Мичо Димитров представи  в Арт Галерия Пловдивски Културен Институт своя самостоятелна изложба „Китайски импресии“, която бе уважена лично от Стефано Поповски.  

Повече информация щ откриете тук.

Изложбата „Посвещение“ на Нина Поповска – Пишинова и маестро Мичо Димитров ще бъде на 17 септември 2022 /събота/ от 18:00 часа. Куратор на изложбата е Илиян Колев. 

Адрес: ул. Иван Перпелиев 5

За контакт: 0884 777050 – Рецепция

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…