Изложба представлява всеки сегмент от мозаечното наследство на града от III в. сл. Хр. До края на ХХ-ти

 

Градът под тепетата е избран за дома на XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки

 

Образци на древните подови мозайки от Филипопол от 3 – 4 век сл. Хр. и модерните фасадни мозайки на Пловдив, създадени през 70-те и 80-те години на ХХ век, са представени в новооткрита изложба в галерийното пространство на Голямата базилика.

Експозицията „Пловдив – град на мозайките  2022” бе открита днес от Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Иван Василев – председател на Фондация „Балканско наследство“ и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на ОИ „Старинен Пловдив“, художник- реставратор и преподавател в АМТИИ – Пловдив.

Изложбата в Епископската базилика на Филипопол порезентира на винилови панели с визуално и текстово съдържание за богатството на Пловдив откъм мозаечни артефакти.

„Градът е първият, който има специален маршрут, представящ мозайките. Тази изложба е нещо като тийзър и благодарение на съществуващата страница, хората ще могат да  могат да разгледат тези съкровища. Надявам се да създаде интерес не само сред хората, които лично са дошли, но и такива, които биха посетили Пловдив, за да се запознаят с културното наследство на града”, каза Иван Василев от фондация „Балканско наследство”.

Директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Елена Кантарева – Дечева анонсира и предстоящото домакинство на града под тепетата на XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ), която ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ от 24 до 28 октомври, по покана и с домакинството на Община Пловдив. 

„След дългото отлагане на Пловдив ще посрещне забележителни учени като Роберто Нарди – директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, и директор на фондация „Гети”. Ще се включим над 200 специалисти от Великобритания, Северна Македония, Гърция, Сирия, Северна Африка. Тази конференция ще се случи за първи път в България. обикновено се провежда в държави около Средиземно море. Първата е в Югоизточна Европа тази след Гърция. Важното е, че от известно време това събитие се насочва не само към античните мозайки, но и към световните, каквото е и нашата цел”, каза Елена Кантарева-Дечева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…