„Дълбоко съм смутен. Не съм свикнал на толкова внимание и на такива думи. Ще бъда кратък в словото, защото както виждате, тук много съм се разпрострял във формата“ – каза с огромно вълнение Павел Койчев при откриването на първата си самостоятелна изложба в Пловдив.

 

В плен на емоциите от суперлативите в поздравителните адреси от кметовете на Пловдив и София, както и от впечатляващото есе на поета Румен Леонидов, авторът нямаше сили за повече думи.

 

Примамен от белия простор на Зала „2019“ – най-голямата в страната, Павел Койчев не се ограничава във форматите и разказва осем истории за Човека и опитоменото от него Животно в бял стиропор, който по магически начин се е оказал послушен пластичен материал в ръцете му.

 

„Тук има два мои автопортрета – стъпил съм върху гърба на бивола, а това е споменът ми как за първи път съм яхнал кон като дете” – сочи две от гиганските си композици авторът. Но сам знае, че биографичното отдавна е преработено от творческата му енергия в алегория, в архетипи.

 

“Осемте видения на Павел Койчев са свързани с космическото мироздание, а не с българската митология. Шепотът на вселената тук се чува най-добре, стига да има кой да го чуе” – категоричен е в словото си поетът Румен Леонидов.

 

А кметът на града – домакин на тази изложба Здравко Димтиров го приветства с думите:

 

„Привилегия е за мен, че в мандата, в който съм кмет на този хилядолетен град, Вие ни правите истински щастливи с първата си самостоятелна изложба в Пловдив. Възторгът и радостта от изкуството са особено обаятелни тогава, когато артист от вашата висота ни дава възможността да ги изпитаме като се докоснем до творбите му.“

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, в чийто мандат беше поставена в езерото на Южния парк емблематичната за големия артист „Водна паша“, му пише: „Творци от Вашия ранг трябва винаги да бъдат подкрепяни от институции, меценати и ценители на изкуството, за да могат да създават произведения, които да се видят от широката общестевност“.

 

Почитателите на изкуството се надяват това да се случва поне понякога.

 

Изложбата „Той и То” може да се види до 3 ноември в Зала „2019“ към Градска художествена галерия-Пловдив, ул. „Гладстон“ №32.

Снимки от изложбата вижте в podtepeto.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…