В изложбените пространства на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив на първи и втори етаж, от 7-ми март ще може да бъде видяна изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“. 

Тя е инициатива на Посолството на Испания в България в сътрудничество с НБ „Св. св. Кирил и Методий“. В Пловдив идва със съдействието на НБ „Иван Вазов“. Представя поредица от илюстрации на героите и приключенията в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията на художници-илюстратори, работили по първите издания на творбата. 

Създадена по повод 400-годишнината от смъртта на писателя, изложбата представя гениалната творба чрез илюстрациите на Хайман /1755 г./, гравюри от Кралската академия /1780 г./ и Густав Доре /1863 г./. Изложбата съдържа  общо 28 гравюри и 9 пана с информация за тях. Освен в Националната библиотека е гостувала в Алжир и Университета във Велико Търново.

Откриване – 7 март, 12.00 ч. Ще присъстват Н. Пр. г-н Алехандро Поланко – Посланик на Испания в България и г-жа Хайоне Серейхо – зам.-ръководител мисия.

Експозицията ще гостува в Пловдив до 20  март т. г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…