“Живописта е няма поезия, поезията е сляпа живопис” – Леонардо Да Винчи.

 

Доказателство за тази мисъл на Леонардо ще потърсим в изложбата “Рисувана поезия” на художничката Цветелина Стефанова. Картините в изложбата, вдъхновени от стихове на поета Николай Владимиров, събират, като в стори борд от сюрреалистичен филм, кадри от реалистични през приказно илюстративни до абстрактно живописни.

 

Цветелина Стефанова е интересен и умел автор с реализирани самостоятели изложби и участия в проекти като във всеки от тях се откроява внимателно обмислена концепция и оригинален подход към избраната тема. Най-характерното за техниката на работа на художничката е смесването на акрилни бои с колаж и различни материали като с времето изработва свой разпознаваем стил.

 

Цветелина Стефанова е родена в Габрово през 1978. След като завършва художествената гимназия в Казанлък продължава своето художествено образование във Факултета по изобразително изкуство със специализация по живопис във Велико Търново. Година след дипломирането си през 2002 получава Награда на Lion`s Club – Виена, Австрия за млад български художник на 16- то международно биенале- гр. Габрово, България.

 

Следват изяви във Франция и Швейцария, самостоятелни изожби в Галерия Ракурси и Le Petit Salon – София. През 2015 е участник в проект на IMAGO MUNDI – „Bulgaria: Save the Dreams-Contemporary Artists from Bulgaria“- Венеция, Италия. През 2021 печели Първа награда от трети международен конкурс за съвременно абстрактно изкуство на галерия A Cube Contemporary – София, България с последваща самостоятелна изложба. През същата година се представя и за пръв път пред пловдивската публика с „Минало свършено и сегашно мимолетно“ – самостоятелна изложба в AVR Atelier Vessselin Roussev. Работи активно с галерия Орловска 10 в Габрово, където представи предишната си самостоятелна изложба през 2022 “По спомени”.

 

“Рисувана поезия” ни кани чрез визия и слово да се потопим в емоционални спомени, прозрачните нюанси и финия рисунък с нежност да погалят “ожулените ни колене” и да продължим окрилени с надежда.

 

Заповядайте на 7.03 от 18 ч. в галерия Лабиринт, където ще може да се срещнете лично с Цветелина Стефанова и Николай Владимиров.

 

Работото време на галерията е:

от 16 до 20 ч. през седмицата и от 14 до 18 ч. в събота и неделя.

 

Почивен ден: понеделник

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…