Галерия „Сариева“ има удоволствието да покани публиката на разговор за съвременната живопис с двама художници, чиито творби е представяла в изложби неведнъж - Аарон Рот и Димитър Генчев.

"Кой се страхува от живописта?" - Разговор с художниците Аарон Рот и Димитър Генчев. Модератор: Веселина Сариева.

31 март 2023 г., 18:30-20:00 ч. Artnewscafe, Пловдив.

Аарон роден в Лос Анджелис (1998 г.) и получава образованието си в Slade school of Fine Art, Лондон. Димитър е родом от Пловдив (1985 г.), като след завършването си на Националната художествена академия в София се дипломира от Утрехтското училище по изкуствата (HKU) и Rijksakademie, Амстердам. Макар с различни биографии и търсения, българинът и американецът са обединени от живописта и живота си в Пловдив. Те използват класически техники, за да представят две много различни естетики. Димитър създава деликатна и крехка визуалност, която внася пластичност в груби урбанистични елементи. Същевременно, Аарон рисува символите на новобогаташкия лукс почти натуралистично, откривайки нещо първично в еталоните на чалга-елита.

Галерия „Сариева“ отправя покана към аудиторията за открит разговор с творците, които ще обсъдят статута на живописта и в частност живописеца днес. Младите художници ще говорят за развитието на динамичната съвременна арт сцена в България, начинът, по който ѝ се отразяват тенденциите и какви в действителност са те на този етап. Логично, ще бъде дискутирана и ролята на учебните заведения спрямо съвременното изкуство, от гледната точка на двама артисти с образование от български и чуждестранни художествени университети.

Не на последно място, Аарон и Димитър ще разгледат комбинацията между живопис и срам – срамът на художника, естествените му проявления и прокрадването му в творчеството. Има ли срам в това да си живописец, как се поражда той и кой се страхува от живописта?

Разговорът се развива в контекста на самостоятелната изложба „Бейж“ на Аарон Рот в галерия „Сариева“.

-

Аарон Рот е роден в Лос Анджелис (1998 г.). В момента работи между София и Пловдив. През 2021 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade school of Fine Art, Лондон с дипломна работа за визуалната култура на попфолка. Първата му самостоятелна изложба e през 2021 г. в изоставен супермаркет близо до Сточна гара в София - „бизнес (енд) мениджмънт“. Втората му самостоятелна изложба, „Със свободна времева рамка", е част от „FLUCA“, Австрийския културен павилион в Пловдив (2021 г.), организиран от фондация „Отворени изкуства“. Участията му в групови изложби включват: „Memories of a social club that doesn’t exist“, галерия ZÉRUÌ, Лондон (2022); „Свобода“, галерия Kapana, Пловдив (2022); „The hanging show“, Институт за съвременно изкуство, София (2021); ,,София куиър форум", Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство и галерия Доза, София (2021); ,,Sofia Art Week" (2021); „And The weird dreams/ we have 3.0_back_to_postwhut“, Венеция (2020); „BAZA 2022”, СГХГ.

Димитър Генчев е роден 1985 г. в Пловдив, България. Живее и работи в родния си град. Художествено си образование получава в Националната художествена академия в София, Утрехтското училище по изкуствата (HKU) и е възпитаник на Rijksakademie в Амстердам.

Негови творби участват в множество изложби като: „Beauty and Decay“, самостоятелна изложба заедно с Питър  Бугенот, музей за съвременно изкуство „De Domijnen”, Ситтард, Нидерландия, „Generation between enthusiasm and destruction“, Kaskadenkondensator, международното изложение за съвременно изкуство LISTE в Базел, „Семеен портрет“ самостоятелна изложба в галерия Sariev, Пловдив, „Чуйте ни - Артистичен интелект“ (творби от колекцията на Дойче Телеком), Пловдив, „The Good Machines” самостоятелна изложба в галерия Gerhard Hofland, Амстердам.  През 2016 г. творби на Генчев са подбрани от куратора Noor Mertens за секцията „Перспективи и концепции“ на Art Rotterdam. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…