В зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив на пл. „Съединение” 1 на 25 април 2023 г. (вторник) от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „За него „Ботев” беше всичко”, посветена на 120 години от рождението на големият футболист, треньор, спортен деятел и педагог Никола Щерев – Старика (1903 – 1972).

 

Никола Щерев е първият футболист на „Ботев“ Пловдив, който бива определен за „легенда” от привържениците и членовете на спортния клуб. Той е капитан и голмайстор в победния мач срещу „Левски“ София на 3 октомври 1929 г., когато отборът печели Царската купа и става шампион на България за пръв път. Заслугите на Никола Щерев към най-стария футболен клуб в България и българския спорт обаче се простират далеч отвъд представянето му на футболния терен. Той създава детско-юношеската школа на „Ботев” и на практика изгражда и подготвя лично отбора за големия успех. Освен това Старика е изявен скиор, кънкьор, плувец, гимнастик, лекоатлет и турист. Част е от българската олимпийска делегация през 1924 г. в Париж и е почетен с писмо от самия барон Пиер дьо Кубертен – основател на съвременните олимпийски игри.

 

Никола Щерев може да бъде определен като истинска ренесансова личност в спорта, но и не само. Той е естет с широки културни интереси и забележителен майстор дърводелец.

 

Изложбата се състои от оригинални вещи, документи и снимки от наследниците и частни колекции. Нейни организатори са Фондация „Жълто и черно“ и Регионален исторически музей – Пловдив. След откриването си на 25 април, изложбата ще бъде отворена за посетители до 5 май.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…