Самостоятелната изложба на Правдолюб Иванов „Не знам за какво говорите“, показваща нови творби на автора, ще се бъде представена на 5 май в галерия “Сариева”, Пловдив.

 

За проекта си Правдолюб Иванов споделя: „Спомням си, някой цитираше Теодор Адорно – „Да се пише поезия след Аушвиц е варварство“. В този смисъл настоящата изложба е неморална, тя е бягство от действителността в проекти и теми, които ме вълнуваха преди 24.02.2022, и които ми помогнаха да я преживея след тази дата“.

 

Идеята за изложбата се заражда от случайна фотография, която Праводолюб Иванов намира във фотоапарата си преди 4 години. Без негово знание петгодишният му син е заснел всичко около себе си. На въпросния кадър се вижда част от дневната с телевизор, на който върви неизвестен игрален филм със субтитри. Запечатаният на екрана диалог: „Бих искал да ви нарисувам. – Не знам за какво говорите“, става вдъхновение за творба на Иванов и заглавие на изложбата.

 

Творбите в експозицията изследват намерени предмети, образи и визуализирани предразсъдъци, а всичките им интерпретации са верни. Това е подход типичен за автора, който постоянно търси пресечна точка между всекидневния живот и фантазиите в творчеството си, чрез иронични, спонтанни и случайни образности. Зрителят постоянно е поставян в различни ежедневни ситуации от произведенията на Иванов, които сякаш са “паузирани” в правилния момент, за да уловят неочакван феномен – какъвто е и случаят с фотографията от сина му.

 

Откриването на „Не знам за какво говорите“ ще се проведе на 5 май от 18:00 – 20:00 ч. в галерия „Сариева“ в присъствието на автора. Изложбата ще продължи до 29 юли 2023 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…