В експозицията "Съвременна графика" участват над 35 творци от Пловдив, Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др., с над 65 творби

 

Дружество на пловдивските художници кани пловдивчани и гости на града на откриването на изложбата "Съвременна графика", което ще се състои на 09.02.2024 г., петък, от 18.00 ч., в Изложбена зала "ДПХ", бул."Борис III Обединител" №153.

 

„Графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Нейното възприемане изисква определено ниво на познание, опит, естетически вкус. Условността на изразните средства, особената атмосфера на вглъбение, тишината на графичния лист - всичко това оформя нейното особено място сред визуалните изкуства. Технологията на създаване на образа, съпротивлението на материала, ефекта на печатарското мастило върху хартията, дългия процес на обработка и насищане, необходимостта от желязно владеене на рисунката - за да се прави графика, трябва отдаденост и високо ниво на професионализъм на твореца. Тя изисква своето пространство, усилия, база, опит. В предишни години Пловдив има славата на град с много силни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди отново“, сподели председателят на Дружеството Лидия Симеонова.

 

Организацията на изложбата започна с отворена покана към творците. В експозицията ще бъдат показани широк диапазон от класически и съвременни графични техники - от офорт, акватинта, висок печат, мецотинто, сериграфия до дигитален печат и иновативни похвати.

 

Изложбата "Съвременна графика" се реализира по идея на Осман Юсеинов, художник, който работи в широк диапазон на визуалните изкуства. В нея се включват над 35 творци, с над 65 творби. Освен от град Пловдив и областта,  ще видим и участници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др.

 

Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…