Откриването на фотографската изложба „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“ в Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои на 9 февруари 2024г, петък, в 11.00 часа, вместо на обявената в предварителната информация дата – 7 февруари.

 

Организатор на събитието е Посолството на Кралство Испания в България. Изложбата ще бъде открита лично от посланика на Испания в София – Н. Пр. г-н Алехандро Поланко.

 

Експозицията представя моменти от общия път, извървян от двете страни в рамките на Европейския съюз. Тя включва над 60 снимки, запечатали събития от двустранните отношения и културния обмен от 1989 до 2023 г. Сред фотосите могат да бъдат видени архивни кадри от срещи на върха, официални посещения, важни моменти от предприсъединителния процес на България към ЕС, моменти на скръб и радост за двете страни, спортни успехи и културни отличия, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида. Експозицията цитира в десетина панà мисли на 32-ма представители на културния, научния, обществения и политическия живот в България, свързани професионално и емоционално с Испания. В тях те споделят защо обичат страната, нейния език и култура.

 

„Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“ е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета на Европейския съюз и с нея Испанското посолство закри културната си програма за председателството. Експозицията беше изложена в залата на Държавната агенция „Архиви“ в София през втората половина на месец декември 2023г. Експозицията се осъществява в сътрудничество с Държавната агенция „Архиви“, Българската телеграфна агенция (БTA), предоставила по-голямата част от архивните кадри. Фотографии са осигурени също и от Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и Министерството на отбраната на Република България.

 

Домакин и съорганизатор в град Пловдив е отдел „Култура и културно наследство“ на община Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…