След успеха на първото си гостуване, изложбата на фондация Emprove отново ще присъства в културната програма на града под тепетата.

 

От 22 март до 3 април 2024 г. в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде изложена част от експозицията „Пробуждане между редовете“ на фондация Emprove. Тя събира в една кауза 23-ма популярни български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален прочит на истории, написани от жени, преминали през отношения с насилие. Посетителите ще могат да преживеят наведнъж визуалното и литературното изкуство, родено от опита и силата на тези жени, обединени в т. нар. общност на Жените Survivors. От 2022 г. насам, изложбата е пътувала из  София, Русе, Варна, Велико Търново, Пловдив и Гьотинген (Германия). 

 

“Пробуждане между редовете” е част от постоянно развиващата се арт програма на фондация Emprove, която цели да докаже, че изкуството във всяка негова форма е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват – както за създателите му, така и за неговите ценители. Изложбата ще бъде свободно достъпна за гостите на библиотеката в нейното фоайе Изкуствотека.

 

Кои са #ЖенитеSurvivors и техните микро истории?

Това е първата по рода си българска общност, създадена от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие, за жени, поели към промяна и нов живот. В края на 2021 година, с подкрепата на Британското посолство в България, Жените Survivors преминаха професионален курс по творческо писане при британските автори Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс от Wind&Bones. Резултат от това е създаването на близо 30 микро истории в жанра флаш фикшън с „Пробуждането“ като водеща тема. Жените имаха възможност освен да придобият ново умение, да излеят душата си в писмена форма по един деликатен и красив начин. Финалните разкази са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в английските им версии, а на български от Надежда Радулова и Силвия Иванова с коректор Ива Колева.

 

Кои са българските художници?

В проекта „Пробуждане между редовете“ взеха участие редица наши популярни илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти. Те получиха по една или повече истории, които впоследствие всеки от тях претвори в картина по дадения му разказ. По този начин историите на #ЖенитеSurvivors заживяха нов живот чрез още един медиум на творческото изразяване. Също като жените, от които идват историите, стиловете и техниките на изброените артисти са коренно различни, но именно това обогатява експозицията по един безпрецедентен начин. Обединени в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционално насилие, българските художници, чиито картини може да съпреживеете от 22 март, са:

 

Адриана “Addminimal” Герасимова

Александра Николова “Al Nik”

Анжела Пенчева

Антония Мечкуева

Ася Колева

Борислава “BORISLAVAMADEIT” Караджова

Венцислав Йосифов “Jermain”

Гергана Станчева

Деяна Старева

Диана Димитрова

Елена Панайотова

Елина Бучукова

Еслица Попова

Калина Мухова

Капка Кънева

Кирил Златков

Людмил Илиев

Милена Цочкова

Мила Табакова

Михаела Караджова

Надежда Илиева

Филип Църов “Trasher”

Юлиян Табаков

 

За фондация Emprove

Мисията на Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #ЖенитeSurvivors, които оттук насетне подкрепят други жени по пътя им към промяна и нов живот.

 

Инициативата “Пробуждане между редовете“ е част от #ИзкуствотоПробужда – вдъхновяваща поредица от арт проекти “под шапката” на Emprove, която чрез творчество цели да докосне и промени онези дълбоки пластове на съзнанието така, както само изкуството умее.

 

Изложбата се случва с подкрепата и партньорството на Български Фонд За Жените, Британско посолство в България, Столична Община, Photosynthesis, Читалище Иван Вазов – 2014.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…