Експозицията представя плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции, които разказват показват красотата и богатството на това древно изкуство – ГАЛЕРИЯ

 

Регионалният етнографски музей в Пловдив е домакин на Националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“.

 

Припомняме, че на Еньовден, там стартира Седмицата на традиционните занаяти, с участието на десетки майстори, които предлагат демонстрации, работилници за малки и големи, беседи и базар.

 

Тази година акцентът в Седмицата е поставен върху древния и красив занаят плъстене. Всеки ден до неделя посетителите имат възможност да се запознаят с майстори-плъстари от различни държави, които ще демонстрират своите умения, ще обучават желаещи и ще предлагат своите ръчно изработени изделия.

 

Експозицията „Българските плъсти – послание от древността“ представя плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции: Национален исторически музей – София, Национален етнографски музей – БАН (ИЕФЕМ – БАН), Дирекция на музеите – Копривщица, Регионален исторически музей – Видин, Регионален етнографски музей – Пловдив и Национален музей „Рилски манастир“ и има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

 

Архаичната техника на плъстенето съхранява вековни практики, чието начало тръгва от номадския бит и култура. Закодираните знаци, символи и надписи върху плъстените килими пазят и предават от поколение на поколение магията на това нематериално културно наследство. В изложбата ще видите плъсти, които показват красотата и богатството на тези изделия в тяхното многообразие от багри, орнаменти и композиции.

 

Националната изложба цели да представи на широката публика този древен занаят, оцелял във времето и съхранен до днес, да го популяризира у нас и в чужбина, и да спомогне за възраждането на стародавната традиция.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 15 октомври 2024 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…