Близки, приятели и почитатели на един от най-известните български художници, творили в сферата на монументалната и кавалетната керамика – Анастасия Кметова (1933-2021) се събраха в Градска художествена галерия – Пловдив на откриването на нейна изложба три години след кончината ѝ.

За „мощния дух в крехкото женско тяло“ на Сиси, както я наричат всички, които са я познавали, говори на откриването художникът Георги Иванов – Жорж Трак:

„Неуморна в търсенето на необятните послания от древността до днес! Дълбоко вярваща в Бог и през целия си творчески път тя ваеше живота в глина и търсеше в пръстта Живота. Анастасия, родена от войната, обичаше красотата на живота и само живътът в творчеството можеше да го осмисли достатъчно.  Много са проявленията на творческия ѝ дух – миниатюри, монументи, пана от мозайкии керамика, фризове и кавалетни произведения, поезия, проза. Тя документира с произведенията си епоха на големи превратности – на смърт, надежда, отчаяние и любов“.

Инициативата за възпоменателната експозиция е на нейните близки и особено на съпруга ѝ Стамат Иванов и внука ѝ Боян Кметов. Спомени за артиста и човека Анастасия Кметова разказаха както нейният спътник в живота и изкуството ѝ, така също сестра ѝ Снежана Кметова, колеги и приятели. В паметта на всички тя е емоционалният, неуморен, вдъхновен и вдъхновяващ човек, който живее, за да твори. За публиката тя е артистът, оставил прекрасни пластични произведения, част от които могат да се видят в настоящата изложба до 16 юли. Входът е свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…