Христовата зрялост на Гошка Дацов е отворена за посетители с вход свободен, като  част от програмата на фестивала „Лято в Стария град“

 

Забележителна камерна изложба с творби на първия български художник символист Гошка Дацов е подредена в Балабановата къща. Картините на забележителния артист, който губи живота си едва на 32 години на македонския фронт по време на Първата световна война, са забележителни като сила и въздействие и за публиката е страхотен шанс да запознае с творчеството му.

 

„Гошка Дацов е безкрайно интересен художник, когото аз открих много късно – вече бях завършила Академията.  Когато постъпих в Градската художествена галерия един колега – Георги Гърдев, ми отвори очите. Сигурно някога сме го учили,  но е преминало без да го запомня. Когато прочетох повече, разбрах, че става дума за изключително талантлив художник, за един безкрайно къс живот с един учудващо наситен творчески резултат. Този човек просто буквално не е спирал да рисува. Имайте предвид, че тези неща са по-скоро ескизни и някои от тях може би са подготовка за по-голяма творба”, разказва художничката Вихра Григорова.

 

Тя разказа, че в колекцията на ГХГ-Пловдив е прочутата картина на Дацов „Самарянката”, мащабна и много вълнуваща творба, сътворена в мистична гама – сиво-зеленикаво, безкрайно издължено, безплътно женско тяло.

 

„Едно от първите неща, които ще научите за него, когато потърсите информация, е че той е първият ни символист.  Не пряко казаното при него е чисто символично. Въпреки че творбите му в общи линии са реалистични, виждаме фигуративна живопис и всеки е наясно какво точно изобразява. Но персонажите му не са конкретни, те са състояния. Аз лично не съм виждала и намек за такива в други български автори от този период. Гошка Дацов е нашенски Михаил Врубел, който създава тайнствени образи.  Неговите женски изображения са в гръб или профил, нямаме контакт с очите им, а там където има – са потънали в сянка или често са поставени в контражур”, разказва още Григорова.

 

В творбите на Дацов няма патетика, а нежност и тъга. Те създават усещането за мрачност, защото там където им светлина – тя е прозрачна, кристална. В начина, по който рисува, няма нищо пряко разказано, пряко показано.

 

Картините на художника, роден на 9. април 1885 г. в София, са удивително зрели за възрастта му. Това вероятно се дължи на факта, че завършва Художествената академия в Рим, след това пътува из Франция и Белгия преди да се прибере у дома.

 

„Завръща се, повлиян от образците на европейското изкуство от началото на миналия век. Времената са трудни, хората живеят в едни предвоенни години. Изкуството е барометър на времето и отразява тази тревожност, тъга, чувства, които експлодират с началото на Първата световна война. На този фон творчеството на Дацов впечатлява, защото той вече е постигнал толкова много и то на възраст, в която много художници още не са успели да намерят своя път. Един много концентриран творчески живот, който е създал достатъчно много, за да остане в историята”,  категорична е Вихра Григорова.

 

Всичко в творбите му носи  дълбок колорит, символика, а самотните женски фигури са като кариатиди, застанали вертикални и силно издължени в особените формати на картините.

 

Част от картините в изложбата, рисувани върху шперплат, са като ескизи, подготвени за по-големи формати, които въобще може и да не се случат. Но в същото време са дълбоко лични, максимално натоварени с отношението на художника, защото той иска в този момент да вгради всичко, да улови всяко впечатление, да го запази, да го консервира. Тогава не е имало фотографии и всеки детайл и емоции са запазени в сърцето на художника.

 

„Женските образи са по-скоро събирателни, без лица. Тогава художниците са ползвали модели – наемали са ги или просто са изобразявали свои приятелки. Не е ясно как е работел Дацов, но картините му отразяват великолепни контрасти – топло и студено, мрак и светлина. Класика в живописта! По картините му човек може да напише разказ, ако има чувствително сърце и улавя невидимото, защото в тях има съдби, има състояния – по-често тъга, но и радост. Като млад човек той се вдъхновява от жената, но при него отношението към нея не минава през кухнята, а е нещо много романтично и емоционално. Тя е символ на спасението, на доброто, на чувствата. Тя отразява копнежите на душата му, онова, към което поглежда, но то е видимо за публиката чрез картините му”, разказва Григорова.

 

По думите ѝ тази неголяма, но представителна колекция, е много важна, защото показва изкуството на един изключителен български артист, оставил огромна следа в изкуството, но непознат за широката публика.

 

 

„Дацов не е доживял достатъчно, за да стигне до някакви грандиозни композиции, но начинът му на рисуване е безкрайно интимен, един отворен вход към душата му.  Затова си мисля, че Дацов заслушава периодично да бъде представян в подобни изложби, за да бъде популяризирано изкуството му и да отдаде почитта ни към творчеството му”, категорична е художничката.

 

Тя припомня, че Дацов, както много свои колеги, е участник в Първата световна война. И както тях оставя немалко работи на военна тематика – ескизи, скици.

 

Изложбата на Гошка Дацов в Балабановата къща продължава до 20. август. Тя е част от програмата на фестивала „Лято в Стария град”, който се организира от агенция „Антракт” с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2024 г.

 

Експозицията с творби на Гошка Дацов и изложбата на братята Асен и Илия Пейкови, която също е в залите на Балабановата къща, се реализира с домакинството на ОИ „Старинен Пловдив”.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…