Приземяване. Национални есенни изложби. Пловдив 2024

 

Куратор: проф. д-р Галина Лардева

 

1 – 30 септември 2024 г.

 

Балабанова къща, Къща „Хиндлиян“, Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“

 

Откриване: 1 септември (неделя), 18.00 ч., Балабанова къща

 

Художници:

 

Балабанова къща

Петринел Гочев – рисунка и пластика, дълбока зала;

Цочо Бояджиев – фотография, сводеста зала;

Станимир Генов – живопис, първи етаж;

Гергана Табакова – живопис, двор.

 

Къща „Хиндлиян“

Камен Цветков – скулптура, двор;

Лилияна Александрова – акварел и рисунка, веранда;

Гита Маркова – художествено стъкло, мааза.

 

 

Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“

Снежана Симеонова – скулптура, двор;

Горан Тричковски – графика, сводеста зала.

 

Под мотото „Приземяване“ Националните есенни изложби и през 2024 г. представят водещи творци на българската художествена сцена.

 

Основани през 1967 г., Националните есенни изложби в Пловдив са един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство, който се провежда всяка година през септември в Стария град на Пловдив. Те са един от най-устойчивите художествени формати на българската художествена сцена и неизменно място за творческо изразяване, висок професионален стандарт и активна комуникационна среда.

 

Под мотото „Приземяване“ от 1 до 30 септември 2024 г. тазгодишното издание представя девет автори с девет самостоятелни изложби в експозиционните пространства на емблематичните Балабанова къща, къща „Хиндлиян“ към Общински институт „Старинен Пловдив“ и постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“ към ГХГ – Пловдив.

 

Изложбите включват произведения на водещи творци в различни области на изящното изкуство – живопис, графика, скулптура, рисунка, пластика, акварел, художествено стъкло, фотография.

 

В Балабановата къща ще бъдат представени Петринел Гочев (рисунка и пластика,  дълбока зала), Цочо Бояджиев (фотография, сводеста зала), Станимир Генов (живопис, първи етаж), Гергана Табакова (живопис, двор).

 

Къща „Хиндлиян“ е пространство за творбите на Лилияна Александрова (акварел и рисунки, веранда), Камен Цветков (скулптура, двор) и Гита Маркова (художествено стъкло, мааза).

 

В залите на Постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия – Пловдив ще бъдат графиките на Горан Тричковски, в двора могат да бъдат видени скулптурите на Снежана Симеонова.

 

С убеждението, че всяко издание дава пълна свобода на артиста в прочита на тематичната платформа, себеизразяването, избора на изразни средства, кураторът проф. д-р Лардева отново успява да придаде завършеност и цялост на концепцията, която обединява участниците в Националните есенни изложби в Пловдив през настоящата година.

 

 „От незапомнени времена до днес досегът със земята, частичното или временно завръщане в/към нея е възприемано като фундаментална и универсална опора в човешката култура“ – кураторската концепция на артистичния директор проф. д-р Галина Лардева обединява в споделения фокус на темата за приземяването художествените търсения на авторите, които работят в различни медии, с различни концепции и естетически нагласи. По-нататък в концепцията се посочва, че днес „повикът към приземяване има на пръв поглед значително по-различен смисъл, насочен към значенията и практиката на всекидневното“.

 

Приземяването предполага „отказ от самите усилия по себенадскачане, оттегляне от надмогването на всяка цена над обстоятелства, институции, контексти и индивиди, отрицание на съществуването далеч от познатото и обичайното или в противоречие с природата и естеството“. Наред с това Лардева отбелязва, че приземяването отправя „апел за завръщане, за припомняне на една изоставена в миналото нормалност“.

 

Откриването на Изложбите по традиция ще е на 1 септември от 18.00 ч. в двора на Балабановата къща. Съпътстващата програма на откриването ще представи изключителни музиканти: Мишел Нахабедян (саксофон), Мирослав Турийски (пиано), Николай Бобчев (контрабас). Изпълненията им включват както класически джаз стандарти, така и авторски теми.

 

Мишел Нахабедян е джаз саксофонист, който живее и се изявява във Виена през последните двайсет години. Ще имаме рядката възможност да го видим и чуем на родна сцена. Мирослав Турийски е преподавател по джаз пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, пианист и композитор, изявяващ се на родна и международна сцена. Николай Бобчев също е възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и е талантлив и обещаващ представител на младите джаз изпълнители в града.

 

Артистичен директор на Национални есенни изложби от 2013 г. е изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева, професор по история на изобразителното изкуство, декан на факултет „Изобразителни изкуства“ към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, куратор на много изложби в страната и чуждина, художествен критик.

 

Националните есенни изложби са ключово събитие в Културния календар на Пловдив, организиран от Община Пловдив. Домакини на събитието са Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия – Пловдив.

 

Изданието се осъществява с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 АД и галерия Aeterna Пловдив.

 

Събитието във фейсбук:

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=61562895839096

 

Инстаграм: https://www.instagram.com/national_autmn_exhibitions?igsh=MXc0bzZhZWR6aTUxNg==

 

За авторите:

 

Гергана Табакова завършва магистърска програма „Живопис“ в Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби живопис в София и Варна, както и участия в общи проекти.

 

Гита Маркова е магистър в специалност „Стъклото в архитектурата и дизайна“, Нов български университет. Гита Маркова участва в национални и международни изложби, както и в биеналета в различни точки на света. Специализира в Испания, има творчески престой в Париж и множество награди, сред които и от биеналето Umeleckoprumyslova akademie, Atelier sklo, Светла над Сазава, Чехия.

 

 

Горан Тричковски е роден в Делчево, Република Северна Македония. От 1996 г. живее и учи в България. Завършва „Графика“ в Национална художествена академия, при доц. Йохан Йотов. Има редица самостоятелни изложби в София, участва и в общи проекти. Носител на множество отличия.

 

Камен Цветков е доктор по изкуствознание и изобразително изкуство в Нов български университет, София. Магистър по скулптура в класа на проф. Крум Дамянов в Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби в България и Франция. Участва и в общи проекти. Част е от Национални есенни изложби 2000 г. Носител на редица награди.

 

Лилияна Александрова е магистър по „Живопис“ в Национална художествена академия. Има редица участия в общи изложби и проекти в страната.

 

Петринел Гочев е магистър в специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Маргарита Младенова, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Има както самостоятелни, така и общи изложби и проекти. Популярен е и с работата с в областта на театралната и филмова режисура.

 

Снежана Симеонова е магистър по скулптура в Национална художествена академия, София. Има множество самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Австрия и участия в общи проекти. Част е от Национални есенни изложби 1986. Носител на редица международни отличия.

 

Станимир Генов е магистър по живопис в класа на проф. Здравка Василева, бакалавър по живопис в класа на Божидар Бояджиев, Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби в страната, както и участия в общи проекти в България, Австрия и Обединеното кралство.

 

Цочо Бояджиев е български философ, историк, преводач, поет, фотограф. Един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…