Дебютната самостоятелна изложба на художничката Мария Атанасова Дипчикова със заглавие „Сънища и реалност – Магии и стихии“ ще бъде открита на 4 ноември (понеделник) 2024 г. от 18:00 ч. в РПНМ – Пловдив в изложбеното пространство на музея (зала „Лотос“). Изложбата е съставена от живописни картини, рисувани с акварелни и акрилни бои. Творбите на авторката ще бъдат в експозиция до 4 декември 2024 г.

 

 

Завладяна от митовете и легендите на древните племена, живели по нашите земи, Мария Дипчикова емоционално пресъздава силата и красотата на днешния заобикалящ ни свят. Наблюдавайки картините на авторката, зрителят има усещането, че от реката ще протегне божествената си ръка богинята на красотата, хармонията и родовата принадлежност. Слънцето, което присъства в голяма част от творбите, е символ на мъжкото начало, светлината и надеждата за по-добро бъдеще. Луната и лунните фази символизират цикличността и женското начало. Художничката, завладяна от възхита към земята, на която е родена – земята на своите предци, с много чувство възпява неповторимата природа и всички блага, с които тя ни дарява. Посланието на твореца е  да обичаме, уважаваме и съхраняваме заобикалящата ни природа, от която всеки един от нас е неизменна част.

 

За авторката:

 

Мария Дипчикова завършваСредно специализирано училище по изобразителни изкуства „Елисавета Багряна“ в София  през 2000 г. През същата година продължава своето образование в Свободната академия за изобразително изкуство “Жул Паскин” – специалност живопис. Тя участва в редица колективни изложби и получава награди в  конкурси, сред които и такива със социална насоченост (“Творци срещу тютюнопушенето и дрогата“, 1999; “С информация срещу спин”, 2000 и др.) През 2001 г. взема участие с шест творби в международна изложба в Полша на Световния конгрес на културната общност INTERLINGVА. От 2009 г. започва своето развитие като педагог на изобразителното изкуство, като в момента е преподавател в ОУ „Васил Левски“ в с. Рогош. През 2017 г. участва с три картини  в „Биенале на колажа“ на Дружеството на пловдивските художници.

 

Входът за откриващото събитие е свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…