Капана.БГ

Капана.БГ

 

Много приятели, близки и колеги подкрепиха с присъствието си младата пловдивска художничка Даниела Панайотова в нейната дебютна изложба „FREQUENCY/ЧЕСТОТА”, която се откри в петъчната вечер в галерия „Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив.

Честота на трептене на авторската рефлексия, предизвикана от събития, срещи и преживявания, е намерила живописната си визуализация в 30 -те маслени платна и рисунки, създадени от авторката основно през последната година. В изложбата са намерили място и по-отдавнашни творби - от дипломния ѝ проект „Интроспекция на една метаморфоза“, с който през 2021 г. тя се дипломира като бакалавър по живопис в Националната художествена академия при проф. Андрей Даниел и доц. Константин Костов. Даниела споделя, че избира сюжетите, техниката и образната стилизация, водена от конкретен импулс, на който се доверява. И още: “Основна тема на творчеството ми в тази дебютна изложба е промяната във всеки един аспект на думата. Тя може да бъде както желана от самите нас, така и налагаща ни се от външни фактори на заобикалящата среда, като в този случай личността бива принудена да се приспособи към новото, като „смени кожата си“.

Изложбата "FREQUENCY" може да се разгледа до 2 юли.

Даниела Панайотова е родена на 09.12.1998 г. в Пловдив. През 2017 г. завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, специалност „Рекламна графика“. Година след дипломирането си в НХА започва работа като уредник в Градска художествена галерия – Пловдив. Досега е участвала в изложбите: „Малък формат“ – изложба на студенти от Ателие 51, НХА, в галерия „Арт 36“, София (2019); Изложба на дипломираните бакалаври, СБХ, София (2021); „THE BODY / Човешкото тяло“ - Галерия-книжарница София Прес, София (2022); „Международен младежки фестивал на акварела II ” - Зали за временни експозиции, ГХГ – Пловдив (2022); “THE BODY / Човешкото тяло“ - Bulgarisches Kulturinstitut - BKI in Berlin, Берлин, Германия (2022); “THE BODY / Човешкото тяло“ - Bulharský kulturní institut v Praze, Прага, Чехия (2022).

Събитието се открива с „Из църковното минало на Пловдивската света митрополия” – експозиция с непоказвани досега артефакти

Нов мащабен фестивал „Лято в Стария град” стартира ударно на 17 юни с две вълнуващи събития. Форумът ще се проведе през трите горещи летни месеца и ще фокусира вниманието на пловдивчани и гостите на града към архитектурно-историческата перла на Пловдив.

 

„В летните месеци ще предложим на посетителите серия от приятни събития, в които те могат да се включат – да разглеждат изложби, да слушат хубава музика, да участват в танцови забавления и да се включат в разходки из забележителностите на Стария град”, разказват организаторите Радослав Чилингиров и Венета Райнова от агенция „Антракт”.

 

Фестът започна с поклон и обич към най-малките – нашите деца. Днес в прохладния двор на къща „Иван Черноземски” от 10.30 ч. имаше куклен театър с Петя Недева. „Малкото зъбче” е представление, с което освен да се забавляват от сърце, децата могат и да се включат, а и да научат интересни неща. Петя Недева е възпитаник на Музикалното училище ”Христина Морфова” и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

 

Откриващият ден продължава в 18 ч. в храма „Св. Димитър Солунски”, където ще бъде открита една уникална изложба – „Из църковното минало на Пловдивската света митрополия”. В експозицията ще бъде  представена църковна утвар от съкровищницата на Пловдивската митрополия. Изложбата продължава 1 месец. Сред експонатите ще видим Напрестолен кръст с поставка, принадлежал на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.),  архиерейска корона от края на XVIII – началото на XIX в., потир с датировка от 1659 г., която съвпада с периода, когато е служил Филипополският митрополит Гавриил (1636-1673 г.), архиерейски жезъл, принадлежал на Филипополския митрополит Кирил (1780-1808 г.) и др. В тържественото откриване ще се включи и Пловдивският митрополит Николай, с чиято благословия се реализира събитието.

 

До края на август програмата на фестивала ще предложи  концерти,  ателиета за латино танци,  турове из Стария град и куизове, стендъп комедия и ателие за старинни оръжия. През юли и август ще бъдат открити още две изключително вълнуващи изложби.

 

На 29 юли от 11 ч. в Сводестата зала на Балабановата къща ще бъде открита изложбата  „С творби на Асен (1908-1973 г.) и Илия (1911-1988 г.) Пейкови“.

 

На 3 август в 18 ч. в Дълбоката зала на Балабановата къща ще  бъде открита изложба с творби на Гошка Дацов (1884-1917 г.). 

 

Всички събития в рамките на тримесечната програма са с вход свободен, а за туровете в Стария град е необходимо предварително записване.

 

 

Фестивалът „Лято в Стария град” се реализира от агенция „Антракт” с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Форумът е част от Културния календар на Пловдив за 2024 г.

 

ПРОГРАМА:

 

ЮНИ:

 

17 ЮНИ

18 ч., храм „Св. Димитър Солунски”

Откриване на изложбата с църковна утвар от Пловдивската митрополия. Продължава 1 месец. Сред експонатите ще видим Напрестолен кръст с поставка, принадлежал на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.),  архиерейска корона от края на XVIII- началото на XIX в., потир с датировка от 1659 г., която съвпада с периода, когато е служил Филипополският митрополит Гавриил (1636-1673 г.), архиерейски жезъл, принадлежал на Филипополския митрополит Кирил (1780-1808 г.) и др.

 

17 ЮНИ

10.30 ч., Къща „Иван Черноземски”, двор

„Приказка за важните неща” – куклен театър с Петя Недева – артист, обединил в едно най-големите си страсти – музиката, кукленият театър, танцът и работата с деца.

 

25 ЮНИ

19 ., Седмото тепе

Латино танци с кубинки и клубове по танци в Пловдив. Жегата в Пловдив може да  бъде победена само с едно – добро настроение и танци, каквито без съмнение са латино ритмите.

 

29 ЮНИ

10 ч., Седмото тепе, чешмичка

Тур из Стария град с лицензиран екскурзовод – групите ще са до 20 човека и ще се формират с предварително записване в социалните медии на фестивала.

 

ЮЛИ:

 

6 ЮЛИ

10 ч., Седмото тепе, чешмичка

Тур из Стария град с лицензиран екскурзовод – групите ще са до 20 човека и ще се формират с предварително записване в социалните медии на фестивала.

 

11 ЮЛИ

10 ч., Къща”Иван Черноземски”, двор

„Малкото зъбче” – куклен театър с Петя Недева

 

13 ЮЛИ

10 ч., Седмото тепе, чешмичка

Тур из Стария град с лицензиран екскурзовод – групите ще са до 20 човека и ще се формират с предварително записване в социалните медии на фестивала.

 

19 ЮЛИ

20 ч., Седмото тепе

Стендъп комедия – „В като Вендета”  – едно от най-интересните и разпознаваеми лица на комедийния жанр Венета ще ни разсмее до сълзи със специална версия на популярния си спектакъл, с който обикаля страната.

 

 

21 ЮЛИ

20.30 ч., пл. „Атанас Кръстев-Начо Културата, Лапидариума

Поп и джаз с Иван Гърбачев и Милена Костова

 

27 ЮЛИ

10 ч., пл. „Атанас Кръстев-Начо Културата”, Лапидариума

Ателие за старинни оръжия на сдружение за исторически възстановки „Филипопол”. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до историята и то тази, която има пряка връзка с родния им град.

 

27 ЮЛИ

20.30 ч., пл. „Атанас Кръстев-Начо Културата”, Лапидариума

Концерт на Ангел Демирев Трио

Ангел Демирев (акустична китара), Христо Минчев (контрабас), Петър Миланов (акустична китара).

 

29 ЮЛИ

11 ч., Балабанова къща, Сводеста зала

Откриване на първа изложба творби на Асен (1908-1973 г.) и Илия (1911-1988 г.) Пейкови. Продължава до 20 август.

 

Изложбата показва творчеството на двама изключителни артисти – световноизвестният скулптор Асен Пейков и неговият брат художникът абстракционист Илия Пейков. Двамата са родени в София, но напускат България и творят в Италия.

 

30 ЮЛИ

19 ч., Балабанова къща – двор

Куиз за Стария град

 

АВГУСТ:

 

3 АВГУСТ

18 ч., Балабанова къща, Дълбока зала

Откриване на изложба с творби на Гошка Дацов (1884-1917 г.). Продължава до 20 август.

Гошка Дацов е изключителен български живописец, един от първите художници символисти в България. Той завършва Художествена академия в Рим, после пътува из Франция и Белгия. През 1914 г. се завръща в родината. По време на Първата световна война е мобилизиран като военен художник към Четвърта дивизия. До смъртта си на македонския фронт през 1917 г. оставя над 300 скици с молив и 20 картини от фронта, сред които по-известно е платното „Разрушеният мост при Княжевац“.

 

Освен батална живопис, Дацов оставя и множество колоритни пейзажи, фигурални композиции, актове и натюрморти с цветя.

 

8 АВГУСТ

10 ч., Къща „Иван Черноземски”, двор

„Музикалница” – куклен театър с Петя Недева

 

 

13 АВГУСТ

19 ., Седмото тепе

Латино танци с кубинки и клубове по танци в Пловдив

 

 

20 АВГУСТ

19 ч.,  пл. „Атанас Кръстев-Начо Културата”, Лапидариума

Концерт на Арт Войс Център – деца от забележителния музикален център на педагога Румяна Иванова ще възхитят публиката с таланта си и разнообразния си репертоар, а Старият град ще е естествен декор за изпълненията им.

 

22 АВГУСТ

19 ., Седмото тепе

Латино танци с кубинки и клубове по танци в Пловдив

 

27 АВГУСТ

19 ч., Площадката над тунела

Куиз за Стария град

Понеделник, 17 Юни 2024 11:04

DREAMERS, Vienna идват в Пловдив

Пианобар Синатра ще бъде домакин на един от концертите на група Дриймърс, Виена на 20 юни, от 19:30 ч. Събитието е част от турнето на бандата, в което музикантите представят българската публика първия си албум „Little Song“ – Песничка.

 

Билети: https://bilet.bg/bg/events/5067

 

Група Дриймърс, Виена е създадена през ноември 2021 от утвърдения оперен певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните Томас Шьон(сакс и кларинет) и Гералд Грюн(тромпет). Групата започва с изключително успешни концерти, а през 2023 Злато Лина(Златолина Семова) наследява Любен Павлов на пианото. Освен опитен джаз-пианист тя е не по-малко талантлив композитор и аранжор. Естествено идва идеята за първи албум на формацията, в който освен прекрасни аранжименти на Елвис, Синатра, Том Джоус и т.н. основно място намират нови, собствени композиции. Така се раждат песните на Злато Лина по текстове на Люси Сланева  „Ти повика ли ме” и „Una canasta de albaricoques” и „Поема за БДЖ”(Апостол Миленков), а Любен Павлов пише музиката на „Когато те измислих”(Дамян Дамянов) и „Песничка”, „Криле”, „Отново” и „Нощ” по текстове на Апостол Миленков. 

 

Албумът е наречен „ПЕСНИЧКА”(Little Song), първата от новите песни и официалното му представяне беше на 19 май 2024г., на престижния джаз брънч в хотел Вимбергер, Виена.

 

 

Освен огромното стилово разнообразие, Дриймърс предлагат и изключителни музикални интерпретации в лицето на Злато Лина, която витруозно се възползва от целия музикален потенциал на своя инструмент, Томас Шьон и Гералд Грюн допълват звученето с феноменалните си възможности и блестят в солата си, а дълбокият басов тембър и вокалното майсторство на Апостол Миленков запълват палитрата на музикалната картина.

 

Албумът е специален подарък за рождения ден на Любен Павлов(78) и 60-годишната му творческа дейност с благодарност от групата за фантастичното му творчество. Той ще бъде представен на турне в България както следва – 14 юни София, Сити Марк Арт Център, 19 юни Пловдив, пиано бар Синатра, 20 юни Бургас, пиано бар Синатра, 21 юни Варна, пиано бар Синатра, 27 юни Велико Търново, Арт бар Хипстър(Open air) и 29 юни София, пиано бар Синатра.

 

В програмата освен песните от албума на Дриймърс ще имате удоволствието да чуете и хитове на Елвис, Синатра, Том Джоунс, Челентано, Армстронг и др.

Какво е по-добре от уикенд в Пловдив? Уикенд в Пловдив с концерт на Mario Biondi!

 

Най-приятният и незабравим начин, да прекарате лятната вечер на 15 юни 2024 (събота) е да бъдете в Пловдив и в неповторимата атмосфера на Античен Театър да преживеете концертът на един от най-големите световни soul изпълнители – Mario Biondi! 

 

Метеорологичната прогноза обещава чудесно лято – безоблачно небе и температура около 28 градуса – идеалното време за концерт под звездите! Сред публиката ще бъдат представители на дипломатически мисии на Италия в България, а гостите на концертът ги очакват и още приятни италиански изненади! 

 

Вечерта ще открие Victoria – българката, с неповторим стил, която е един от най-успелите артисти зад граница, ще видим на сцената с група от музиканти. Още един голям акцент от вечерта! 

 

График на концерта:

 

19:00 часа – Отваряне на врати;

20:00 часа – Victoria и нейната група;

20:45 часа – Mario Biondi;

Античният театър е най-добрата локация за тази незабравима вечер! Mario Biondi e определян за музикалният наследник на Barry White. Комбинацията между големият артист и невероятната локация, обещават един незабравим романтичен концерт на световно ниво. 

 

 

 Можете да „подгреете“ за великолепното изживяване със запис от концерт на Mario Biondi на Leverkusener Jazztage 2023:

 

 

Важна информация за посетителите в Античен Театър, Пловдив:

 

Без професионална снимачна техника: На концерта не може да се внася професионална снимачна техника.

Вход за деца: Деца до 9 години влизат без билет, но нямат право на място.

Продажба на билети: Билети се продават в системата на Eventim и на касата на Античен театър, Пловдив.

 

Концертът е част от Културният календар на град Пловдив.

 

Билети в системата на Eventim:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/mario-biondi-plovdiv-ancient-theatre-628411/event.html?fbclid=IwAR04-KK2Jk03CS27DCHr4tvTRwJJuhGk52qm34T23eE2wqsmnBQyCkYw41M

 

Повече за концертът на Mario Biondi:

https://fb.me/e/1rWusdmWH

 

Повече за Mario Biondi:

Web: https://www.mariobiondi.it/ 

 

Facebook: https://www.facebook.com/mariobiondiufficiale/

 

 Instagram: https://www.instagram.com/mariobiondiofficial/?hl=it

 

 Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCCJFCP2IS-BKfM-lpa9Bojw

 

Spotify: https://open.spotify.com/artist/1dRsXw2TtfCXfqMLRiP088?si=N92F7VA9Ss6DKYK36oESxg

На  Литературен кът към Алеята на книгата на  14 юни Валентина Стоева от фондация „Детски книги“ гостува в  10:30 и ще разкаже повече за  „Деца четат през лятото? Мисия възможна!“ – Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“. В 15:30 с куклени етюди гостуват ученици от 9 „б“ клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства с режисьор Даниел Русев.

В 17:00 ч. ще се включи бившият български младежки делегат към ООН Цветелина Гарелова с ателие с екологична насоченост „Пътят на отпадъка“ (8-12 години). Ще си поговорим за климатичните промени и за това как да опазваме природата, за предметите и как да ги оползотворяваме по-отговорно. В 18:00 ч. Майна Town представят „Легендата“ – комикс историята на Пеневата чета от онова незабравимо американско лято на 94-та с участието на Тодор Христов и приятели.

Пловдив чете е партньор на Френския институт в България в събитието Изправени пред войната – Европейски диалози: „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“ от 14:00 до 17:30 ч. в Балабанова къща (Старинен Пловдив, ул. „Константин Стоилов“ 57), като програмата е с предварителна регистрация за участие и ограничени места. Участват Георги Господинов (България), Матиас Енар (Франция), Томаш Рожицки (Полша), с модератор Фредерик Мартел, социолог и писател, журналист в радио France Culture (Франция), както и проф. Мари Врина-Николов (Франция/България), Мария Касимова-Моасе (България), Игор Щикс, съдиректор на Музей на 90-те години (Сърбия), с модератор Лена Може, главен редактор на списание Kometa (Франция).

В 18:00 ч. Пловдив чете и ИК  „ Хермес“ ви канят на представянето на „Внезапни сънища“ от Лора Динкова, с модератор Николай Табаков, в  Изследователски център-музей „Тракарт“ (ул. „Княз Александър Батенберг“ 25).

В  19:00 ч. Пловдив чете и ИК Жанет 45 ви канят на „Небесна гледна точка“ – среща разговор със Стефан Цанев с модератор  Николай Колев на сцената на  Лятно кино „Орфей“, (ул. „Тодор Каблешков“), с участието на актьора Стефан Попов.

Литературен фестивал   ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2024  е част от културния календар на Община Пловдив и  съфинансиран по к омпонент 1 „Фестивали и значими събития“.  О съществява с е  с  подкрепата на Община Пловдив и партньори – национални и регионални медии, културни институции, университети, училища, читалища, НПО, галерии, частни компании, хотели и др. Организатор на фестивала е фондация „Изкуство без граница“ с домакинството на издателство „Жанет 45“  и се  реализира с подкрепата на „Холдинг КЦМ 2000“ АД и „Михалково“ АД.

Над 150 гайдари пристигат в Нови пазар за участие в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави “Вълшебни ритми” 2024. Той ще се проведе в периода 14-16 юни, а участниците в него са от Нови пазар, Шумен, Добрич, Варна, Девня, Провадия, Долни чифлик, Дулово, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Котел, Несебър, Бургас, Лясковец и с. Константиново.

Събитието ще бъда открито тържествено в 14:00 на 14 юни, петък. В първия конкурсен ден гостите на конкурса ще се насладят на изпълненията на участниците от I група и концерт на Красимир Панчев. Във втория конкурсен ден,15 юни,  са изпълненията на II и III групи както и дефиле на участниците в конкурса.

На 16 юни, неделя,  от 9:00 час е началото на конкурсната програма на индивидуалните изпълнители от IV и V група.

От 10:00 часа е участието на каба гайди, камерните състави и оркестри, и инструментални камерни състави с битови народни инструменти.

 От 13:00 ч. ще се проведе награждаването на лауреатите, следвано от гала-концерт и закриване на конкурса.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус; да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ Нови пазар е безценно преживяване за децата и младите хора, позволявайки им да се свържат с културното си наследство и да разпалят интереса към творчеството. Той създава пространство за чудесата на българската народна музика, гарантиращо запазването на нашите културни традиции за поколенията напред.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

НЧ „Христо Ботев-1872” гр. Нови пазар

 

Най-новата поетична книга на Катя Кремзер има среща със своите читатели днес в града под тепетата. Четвъртата ѝ стихосбирката е озаглавена “Дланите на Господ” на едноимменното стихотворение, дало името и на цял един цикъл в книгата, събрал творби с философски характер звучене, като вътрешен диалог с Божественото.

 

Представянето в Пловдив е от 18 ч. в Дружеството на писателите Пловдив, ул. “Княз Александър Батенберг” 2.

 

„Силата на всеки истински писател се крие в подсъзнателните внушения, извиращи между метафоричното наслагване на различни културни и митологични символи. Тази натрупана словесна енергия постепенно обзема читателя на стиховете „Дланите на Господ“, защото в съчетаването на ежедневните възприятия и енигматичното усещане за света се достига до пълнозвучие, хармония и релакс. Само така поезията е инструмент, активиращ струните на всяка душа – като раковина на спасението.“ – Анжела Димчева

 

Катя Кремзер дели живота и творчеството си между две държави – България и Австрия. По професия тя е инженер по електроника и магистър по бизнес администрация, непрекъснато съчетава професионалното поприще с призванията по рождение – поезията и музиката. Автор е на стихосбирките „Среднощно ноктюрно“, „Обичам те, любов“ и „Пясъчна роза“. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

Страница 1 от 2285

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…