Капана.БГ

Капана.БГ

Райна Кацарова

Три за щастие, това беше първата ми мисъл, когато влязох в Bee Bob Cafe и видях усмихнатите лица на обичаните пловдивски поети Ина Иванова, Владислав Христов и Вангел Имреоров. И наистина, щастието сякаш витаеше във въздуха. Освен обичайната група четящи, пишещи и снимащи пловдивчани, тук беше и семейството на „виновника" за събитието. Силно впечатление направиха малкото му братче и един негов „адаш", който после разказа историята на тяхното запознанство.

Но нека се върнем към поезията. Три години делят дебютната от новата книга на Вангел Имреоров „След три минути" под знака на Издателство за поезия ДА с редактори Силвия Чолева и Калоян Игнатовски. „Като читател съм изключително развълнувана от меката светлина, която излъчва тази книга", така Ина Иванова даде начало на разговора. Следващите думи са на Владислав Христов, който е работил с автора по книгата: „Наричам Вангел събитие в българската поезия и това не е нещо преувеличено, защото той притежава едно качество,  което малцина, дори от по-възрастните поети притежават – това е лекотата на писане“.  След това Владислав Христов говори за поезията на Вангел, която няма за цел да впечатлява, отвежда пишещия от себе си, а не го епицентрира. За големия талант и безпокойството, което носи. Дори предрече следваща книга, „която ще е още няколко стъпала нагоре“. Разговорът се завъртя около суетата на авторите, която им пречи. „Всички сме обсебени от себе си и това малко ме плаши, мисля че поезията помага за освестяване, центриране, за намиране на спокойствие, за намиране на бавно време да живееш и да забелязваш нещата. Мисля, че това ми помага много и на мен“ - сподели младият поет. Преди да започне да чете от своята книга, Вангел отдаде почит на Марин Бодаков, прочете „Битката за теб" и още две негови стихотворения и сподели: „Той възпитаваше вкус, възпитаваше доброта, но думата не е възпитаваше, добротата растеше около него и от него“.

След това разговорът се насочи към сепарацията между съвременните пишещи и наличието на отделни кръгове, тук Имреоров отговори, че винаги е предпочитал отделни личности пред кръговете и пред тълпата, че в кръга, според него, има нещо коварно.

Стана въпрос и за музиката, плейлистите, начинът, по който ходи и пише „вангелският ритъм“, както го нарече Влади Христов, за тревата, за родния Пловдив, за двуетажните автобуси и Лондон. Ина Иванова спомена нещо, с което се характеризира книгата на Вангел и което страшно много й хареса - „оттласкването от тъмнината“. Не е ли това всъщност смисълът на изкуството, смисълът на самият живот.

Докато чаках за автограф, започнах да прелиствам и веднага забелязах, че между самите стихотворения има една нишка, която те води от едното към следващото. През това време обаче звездата на вечерта Вангел Имреоров ми бе „откраднат" от телевизията в лицето на Владислав Севов и повече не го видях.

Другият път ще го питам за сърцето. Дори да е след още три години.

***
„чувам сърцето си,
но не знам какво иска,
какво казва, какво повтаря.
сякаш пита – къде съм... къде съм...
къде съм...“

снимка: Маряна Имреорова

Петък, 24 Септември 2021 17:48

Какво да правим в Пловдив (24.09 – 30.09)

Тази седмица в Пловдив ще се наслаждаваме на концерти и спектакли

24 септември

Видео фестивал "Фасада" 2021

Фасада видео фестивал събира отново видео изкуство от цял свят в Пловдив. На тазгодишното дванадесето издание, от постъпилите 178 филма, са допуснати до участие 34 творби от 18 държави: Германия, Испания, Италия, Франция, Белгия, България, Литва, Украйна, Русия, Сърбия, Великобритания, САЩ, Канада, Аржентина, Колумбия, Бразилия, Австралия, Япония.

В две поредни вечери - 24, 25 септември от 20:00 часа, пловдивчани и гости на града ще имат възможността да се запознаят с различни погледи, теми и жанрове в областта на видео изкуството. Всички филми, спрямо регламента на конкурса, са с времетраене до 10 мин.

На 25-ти ще бъде обявен носителя на наградата на фестивала, който ще получи 1000 евро.

На 26 септември, отново от 20:00 часа, ще бъдат представени класираните филми от студентската програма на Фасада видео фестивал и обявени наградените филми.

Лапидариум, Старинен Пловдив

20 часа

24.09 – 26.09.2021

"Скайп-една мръсна история"

Представяне на романа "Скайп - една мръсна история" с автор Койчо Касабов.
Презентация: Станислава Георгиева.
Текст: Иван Григоров-Гри.
Музика: XRaydio-Plovdiv

Artnewscafe

18:30 часа

Easy Come Easy Go By Valeto

Петък вечер за музиката ще се грижи Valeto, а Маш Митака ще бърка коктейли на външния бар.

Бар Пощата

20:00 – 23:00 часа

Street Mix with GRACIELLA & ZLATKO at BALLY CLUB

Събота отново стартираме партито от 19:00 часа пред входа на BallyClub.

Зад пулта ще застанат нашите гости от Англия - GRACIELLA & ZLATKO, които ще се погрижат за доброто настроение на всички гости. Oчаква Ви грууви саунд и динамична музикална селекция.

Bally Club

19:00 – 23:00 часа

Logozarov Trio@ “IN THE JAZZ” Plovdiv

Александър Логозаров, Васил Хаджигрудев и Стефан Горанов ще се хвърлят“в джаза” във всеки един възможен смисъл на израза. Ще можем да чуем любими стари и позабравени стандарти, авторски теми и/или друго каквото им хрумне, защото…”в джаза” често така се случва

Александър Логозаров - китара
Васил Хаджигрудев - контрабас
Стефан Горанов - ударни

Вход – 10 лв.

Jazz Club В Джазa \ In The Jazz

20 часа

25 септември

Духовни маршрути в Пловдив 2021 - есенно издание

Маршрут III (Изобразително изкуство)
ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

ВОДАЧ: проф. д-р ГАЛИНА ЛАРДЕВА - артистичен директор на Национални есенни изложби – Пловдив 2021, доктор по изкуствознание, заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, преподавател по История на изобразителното изкуство и Съвременна пластична култура, куратор на множество национални и международни изложби и носител на няколко национални награди. 

Маршрутът включва разглеждане на богатата експозиция от живописни и скулптурни творби на над 100 художници, творили от средата на XIX век до наши дни. Участниците в обиколката ще могат да видят забележителни произведения на изявени художници като: Иван Ангелов, Димо Сотиров, Иван Пенков, Васил Захариев, Красимир Джидров, Александър Миленков, Васил Чакъров, Димитър Лалев, Георги Трифонов, Атанас Шаренков, Десислава Минчева, Кольо Карамфилов и др. Творбите са подредени хронологично, а авторите им са представени с цитати и биографии.

Изкуствоведката проф. д-р Галина Лардева ще проследи развитието на процесите в българското изкуство и неговите видни представители от XIX до XXI век, оставили трайна следа в българското изящно изкуство.

Къщата, в която е разположена галерията, е паметник на културата и се намира в самото начало на Стария град в Пловдив. Сградата е реставрирана изцяло, в нея е съхранен битът на градската къща от ранните години на 20 век. Гостите ще имат възможност да се запознаят и с интериора, съхранил великолепието на старите мебели и ръчно изработените килими.
Обиколките ще се проведат при строго спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания. Всички посетители трябва да бъдат с предпазни средства.

Вход: 3 лв.

Галерия "Джуркови" (ул. "Съборна" 19)

11 часа

Plovdiv Graffiti Tour

Пловдивската обиколка с графити е най -добрият начин да разгледате вълнуващата арт сцена на Пловдив! Чудесна възможност за всички любители на градското изкуство да открият пъстрите примери на града за творчество на открито. Ще научите и повече за художниците зад него, както и за разликите между различните видове графити и уличното изкуство. Обещаваме, че Пловдив ще ви изненада с някои неочаквани гледки! Безплатната обиколка включва не само съвременното улично изкуство, но и стилове, които са били популярни в миналото. Етикети, парчета, персонажи, стенописи и сграфито-Пловдив има всичко!

Кметство Пловдив - Стефан Стамболов

11:00 часа

Концерт Intelligent Music Project & Ronnie Romero & Carl Sentance

Българското рок явление през последните две години Intelligent Music Project ще закрие лятното издание на своя „The Creation Tour 2021” там, където го стартира – в любимия Пловдив.

На 25-ти септември супергрупата на д-р Милен Врабевски, начело със своя титулярен фронтмен Рони Ромеро ще забие в Античния театър в града под тепетата с още по-силен и качествен звук. Началото е в 19.30 часа.

Организаторите са приготвили и още една изненада за феновете в Пловдив – на сцената заедно с Intelligent Music Project и Рони Ромеро ще се завърне и вокалистът на Назарет – Карлс Сентанс, който беше част от звездния състав на групата и по време на първата част на “The Creation Tour 2021” в края на май.

Intelligent Music Project в състав Стунджи, Славин Славчев, Бисер Иванов, Боби Косатката, Лина Никол, Димитър Сираков, Иво Стефанов, Самуел Ефтимов, Рони Ромеро и Карл Сентанс подготвят и специален момент за публиката по време на шоуто – песен в памет на първия вокалист на супергрупата на д-р Врабевски – Джон Лоутън.

Античен театър, Пловдив

19:30 часа

Пълната подборка от събития на единствения дигитален гид за града под тепетата четете в Lost in Plovdiv.

Великата писателка Селма Лагерльоф смята романа си за шедьовър

 

 

Шедьовър – така великата авторка на Швеция и Нобелов лауреат Селма Лагерльоф определя своя роман „Коларят на Смъртта”. Не се шегува, нито е преднамерено нескромна, просто към края на 82-годишния си живот е сигурна, че тази книга ще бъде истински оценена след време, защото „шедьоврите трябва да отлежат”. В България романът е почти непознат. Излиза за първи път преди близо век, вероятно в превод от немски език. Чак сега – 61 години след смъртта на авторката си, той се поява в превод от шведския оригинал, дело на Меглена Боденска и с логото на издателство „Лист” и корица от Люба Халева.

 

Действието на този безмилостно добър роман се задвижва от фаталния чар на Давид Холм – красив, но пропаднал пияница, който тормози жена си и трите си деца. Той се озовава в градче, където Армията на спасението помага на изгубените души.

 

 

Чарът му покорява сестра Едит, която иска да го спаси, но среща само присмеха му. В новогодишната нощ Едит е на смъртно легло, покосена от туберкулоза, с която се е заразила от него. Същата нощ Давид Холм е убит при пиянска свада. Преди да отиде в отвъдното, като пътник в колата на Смъртта той трябва да навести хората, чийто живот е опропастил. Последната му спирка е при сестра Едит. Мнозина читатели откриват в сюжета сходство с „Коледна песен” от Чарлз Дикенс..

 

Най-ярката звезда на шведската литература, както сънародниците на Селма Лагерльоф продължават да я тачат и с днешна дата, пуска за печат тази история през 1912 г. в 20000 копия. Тиражът е впечатляващ, но романът не постига обичайния търговски успех за авторката си – бройките са разпродадени чак на осмата година. За сравнение – от романа „Домът на Лилекруна”, публикуван година по-рано, за три седмици са продадени 30000 копия, след което има допечтатка от 4000 броя. По онова време в Швеция няма друг писател, който да може да се похвали с такива продажби, освен Селма Лагерльоф.

 

Отзивите на критиката за „Коларят на смъртта” са смесени, съвременните литератори са озадачени от структурата на повествованието, която използва изкусно техниката на „китайската кутия“, с множество разкази в разказа. Лагерльоф отдава сравнително хладния прием на липсата на интерес към онова, което се случва „от другата страна на живота“.

 

 

САМО ФАКТИ

 

 

- Селма Лагерльоф e родена през 1858 г. във фамилното имение Морбака в областта Вермланд и умира на същото място през 1940 година. Тя e първата жена и първият шведски писател, удостоен с Нобеловата награда за литература през 1909 г. „за благородния идеализъм, за богатството на фантазията и одухотвореността на пресъздаваното, с които се отличава нейното творчество“.

 

- Селма е четвъртото от пет деца в семейството на лейтенант Даниел Лагерльоф. Родена е, както самата тя дълбоко вярва, „под могъща звезда“, но с недъг, вероятно луксация на тазобедрената става, който по онова време не се лекува. Болката, която изпитва при вървене, и накуцването ѝ пречат да участва в детските игри. „Истинската ми история е една безконечна вариация върху думата „воля“, ще изповяда тя по-късно в писмо до близката си приятелка Софи Елкан.

 

- През 1914 г. става и първата жена, избрана за член на Шведската академия. Превръща се в един от най-четените, прочути и обичани автори на своето време не само в родината си, а и извън нейните предели. Дебютният ѝ роман „Сага за Йоста Берлинг“ от 1891 г. е последван от обемно творчество, сред което се открояват „Легенда за едно имение“ (1899), „Йерусалим“ (1901 – 1902), „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“ (1906 – 1907), „Императорът на Портокалия“ (1914) и трилогията за Льовеншьолдови (1925 – 1928).

 

 

Корицата на „Коларят на Смъртта” от Селма Лагерльоф е дело на Люба Халева.

 

Реставрационното ателие на Градска художествена галерия - Пловдив, разположено в специално оборудвани помещения в сградата с голямата Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32, отваря врати за външни посетители на 24 септември от 10 до 17 часа.

Инициативата е посветена на Европейските дни на наследството, които се провеждат за 38-и път в страните от ЕС.

До края на септември децата, които посетят с придружител Иконната сбирка на ул. „Съборна“ №22 в Стария град, ще имат забавно предизвикателство - да открият иконата с образа на светеца, чието име носят.

Екскурзоводът ще им разкаже за живота и духовните подвизи на светията, както и със символиката и предназначението на иконите.

Честит ден на отговорното потребление на продукти от дървесина

 

 

Гората е навсякъде около нас. Не само в планината и в парка, но и в хартията, която ползваме, в книгата, която четем, в опаковките на продуктите, които купуваме всеки ден, както и в мебелите, обзавеждащи дома ни. Всичко това идва от гората.

 

За съжаление обаче, горите по света са в опасност...

 

Всяка година в глобален мащаб губим милиони хектари горски площи, а с тях и дома на хиляди застрашени и редки диви животни, излагайки на риск и местни общности, зависещи от гората за храна, подслон и поминък. Обезлесяването се дължи на ред причини – разчистване пространство за селско стопанство, изпълнение на инфраструктурни проекти, преексплоатация и неустойчив добив на дървен материал и т.н. Все по-голяма роля играе и търсенето на горски продукти като хартия, целулоза и дърво.

 

„Спирането на обезлесяването изисква комбинация от граждански действия и политики, включително пазарни механизми. Тук ние като потребители можем да играем важна роля. С избора си на продукти можем да трансформираме пазара на горски продукти, създавайки търсене на отговорни източници на такива от дървесина. Това ще гарантира, че горите, от които се набавят суровините, се управляват при спазване на най-високите екологични, социални и икономически стандарти“, коментира Нели Дончева, главен експерт „Гори“ във WWF.

 

Един от стожерите на този процес е сертификатът FSC.

 

Всяка година от 2008-ма насам редица държави по света честват последния петък на септември като Петъкът на FSC. Идеята е да се насочи общественото внимание към огромното значение на устойчиво стопанисваните гори – устойчиво в социален, екологичен и икономически план, като тези три основни принципа са в постоянен баланс.

 

„Обикновено свързваме гората с дървесината, която добиваме от нея. Но тя всъщност е много повече от това. Тя ни осигурява достъп до чист въздух, предпазва ни от наводнения и е дом на разнообразни животински и растителни видове. Да не забравяме, че за мнозина гората е любимо място за почивка. А много хора, например в тропиците, зависят от нея дори за прехраната си“, обяснява Нели Дончева.

 

Устойчивото стопанисване на горите по системата за горска сертификация FSC позволява да се опазят екологичните функции и биоразнообразието в тях, да се регулират обществените отношения между работодатели, служители, местни общности и други заинтересовани страни и не на последно място – да се влияе върху пазара на дървесина с ежедневните избори, които всеки от нас прави в магазина.  Когато купуваме продукти с етикета на FSC, насърчаваме доброто и отговорно управление на горите.

 

Какво е FSC?

 

FSC (Forest Stewardship Council) е неправителствена организация, подкрепяна от екологични сдружения, профсъюзи, собственици на гори, дърводобивната и дървопреработвателната индустрия и др. Добиващо все по-голяма популярност в световен мащаб, логото на FSC отваря нови възможности за компаниите, като добър имидж, достъп до различни пазари и по-високи изкупни цени. Към момента в световен мащаб по FSC са сертифицирани 228 милиона хектара горски площи, а изискванията на стандарта спазват близо 49 000 компании.

 

 

 

Четвъртък, 23 Септември 2021 12:20

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

ИТМАРАГ е необикновен мултидисциплинарен спектакъл, посветен на една новото поколение египтяни, което се бунтува и иска гласът му да бъде чут. ИТМАРАГ е експлозия, която идва, за да ни покаже, че промяната е възможна, а енергията за нея - достатъчна. Спектакълът на Оливие Дюбоа, един от най-изявените френски хореографи за последните две десетилетия, ще бъде представен на 15 октомври 2021, от 20:00ч, в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив като част от програмата на ONE DANCE WEEK 2021.

Билети ще може да намерите на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на ЕPAYGO. Само на 27 и 28 септември в продажба ще намерите и лимитирано количество от ексклузивния ФЕСТИВАЛЕН ПРОПУСК , включващ и представянето на ИТМАРАГ. Повече информация ще намерите тук.

С правилата за достъп до спектаклите на ONE DANCE WEEK можете да се запознаете тук.

ИТМАРАГ е резултат от няколкомесечната работа на френския хореограф Оливие Дюбоа в Египет в партньорство с B’sarya for Arts – независимо пространство в Александрия, което подкрепя млади египетски музиканти и визуални артисти. В новия си спектакъл Дюбоа пресъздава на сцената образа на днешен Eгипет и ни кани да се потопим в атмосферата на “mahraganat - музикален уличен жанр, наричан още “електро-чааби”, създаден от младежи в Кайро по време на Египетската революция през 2011 г.  Днес “mahraganat” е гласът на цяло едно поколение, a с помощта на осем египетски стрийт танцьори и музиканти Дюбоа пренася този жанр от улицата на сцената. Заглавието на спектакъла е вдъхновено именно от този жанр, а значението му може да бъде преведено като „празнувай!“.

За Оливие Дюбоа:

Оливие Дюбоа стъпва на сцената на 23-годишна възраст, което мнозина биха приели като „зрял“ дебют  за един танцьор. Възпитаник на Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж, Дюбоа първоначално обмисля дипломатическа кариера. Един ден обаче осъзнава, че има нужда да танцува. И този ден променя всичко. Тялото му притежава изключителна пластичност, а упоритостта и отдадената работа на Дюбоа бързо са забелязани. Така на съвременната сцена във Франция възниква явление, което ще генерира различни лица на танцовото изкуство.

Оливие работи с известния мултидисциплинарен артист Ян Фабр и участва в продукции на компаниите на Саша Валц, Балет Прежокаж, Цирк дьо Солей, Карин Сапорта и други. Едва 25-годишен, Оливие Дюбоа е обявен за един от най-добрите 25 танцови артисти в света от списание Dance Europe.

Основава артистичната компания COD, с която жъне успехи на френската и на международната сцена. Поставя своя творба с награда за хореография (Élégie, 2013) за Националния балет на Марсилия. Между 2014-а и 2017-а е директор на Ballet Du Nord в гр. Рубе, Франция.

 

Историята на динозаврите по света и в България става достъпна на събитие в Пловдив

 

 

Владимир Николов ще разкрие тайните на тези отдавна изчезнали животни и ще покаже как е изглеждал техният свят

 

 

От първия наименуван през 1824 динозавър - мегалозавъра, през въвеждането на термина „динозавър“ през 1842г., та чак до ден днешен, тези отдавна изчезнали животни продължават да вълнуват човешкото въображение. Дори сега динозаврите са колкото обект на сериозни изследвания, толкова и почти митологични създания, забулени в тайнственост и множество заблуди.

 

 

Гостите на събитието „Ratio представя: Когато динозаврите властваха на Земята“ ще разберат до колко е реална представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми като „Джурасик парк“. Как някои динозаври са се превърнали в гиганти? Откъде научаваме за перата при динозаврите и каква е била тяхната роля при видове, приковани изцяло на земята? Какво всъщност е довело до изчезването им? Въпросите за динозаврите са много, а отговорите им са по-интересни от очакваното.

 

 

Обиколката в света на динозаврите ще води Владимир Николов - магистър по геология и палеонтология и редовен докторант в Национален природонаучен музей при БАН. Той се занимава с изучаване на фосилни гръбначни животни открити България и участва активно в проучването на динозавровото находище открито край град Трън. Заедно със свои колеги описва третата находка на нептичи динозавър в страната.

 

 

В допълнение към палеонтологичната си дейност, той е и единственият художник палеоилюстратор в България – т.е. занимава се с изработването на научно-обосновани художествени реконструкции на фосилни животни и растения или дори на цели праисторически екосистеми.

 

 

По време на събитието Владимир ще сподели повече за работата на палеонтолозите в България, ще разкаже как изкуството и науката се преплитат в неговите илюстрации и ще

 

 

Събитието „Ratio представя: Когато динозаврите властваха на Земята“ ще се проведе на 23.09.2021 на сцената на лятно кино „Орфей“. Входът е свободен, като гостите трябва да вземат безплатна покана на входа на събитието, налични до изчерпване на местата. Събитието е част то Нощта на учените – международна инициатива, в която учените се срещат с масова публика и разказват повече за работата си – и се осъществява с подкрепа от проекта КТРИО-5.

 

Страница 1 от 1963

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…