Филмовият фестивал продължава с гостуването на един безстрашен режисьор и кани всички на кино. На 23-ти март от 17:00 часа в културен център „Бялата Къща“ публиката ще може да се запознае с брилянтния режисьор документалист Шон Макалистър и да види две негови заглавия - „Северна душа“ и „Сирийска любовна история“. Първият е заснет в контекста на родния му град Хъл, носещ титлата Британска столица на културата през 2017 година. Той отново заживява с 90-годишните си родители и се замисля за промените в града, чиито обществени средства са орязани, а хората са разделени заради Брекзит. Документалният филм разглежда общата картина през личната история на Стив Арнът, който се опитва да засили интереса на младите от маргинализираните общности на Хъл към творчество и себеизразяване. Снимките на второто заглавие започват в Сирия през 2009 година, преди революционната вълна и промените в арабския свят. Това е вълнуващ и много личен семеен портрет – Рагда е освободена от затвора, но режисьорът Шон Макалистър е арестуван, защото снима, а това води до засилване на политическото напрежение сред активистите.

Героят на най-новия филм на Макалистър (A Northern Soul, 2018) е Стив Арнът, който се захваща да движи проект на име Beats Bus – организира музикални и артистични семинари за младите хора в Хъл, които да ги откъснат от емоционалните проблеми и тормоза в училище.

 „Идеята за Beats Bus се появи преди доста време“, казва Арнът.

 „В града вече имаше хип-хоп семинари и аз започнах да правя уъркшопове специално за млади хора. Но ако детето идва от семейство без пари, родителите не могат да си позволят да плащат за неговите автобусни билети всеки ден, за да дойде до града.“

Бъдете в Старинен Пловдив, за да се насладите на уникалната локация, да се срещнете с Шон Макалистър и да гледате тези запомнящи се филми!

Вход свободен.

Ето какво още Ви очаква в Пловдив с „Фабрика Кино – Пътуване във времето” – проект, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019:

25 март, 18:30 часа, Кино „Faces“ – прожекция на „МЪЛЧАНИЕТО НА ДРУГИТЕ“ на режисьорите Алмудена Караседо и Робърт Бахар, носители на награда „Еми“. Продуциран от Педро и Агустин Алмодовар, това бе един от филмите в официалната селекция за Наградата „ЛУКС“ на ЕП за 2018 година. „Мълчанието на другите“ разкрива постоянните терзания на жертвите на 40-годишната диктатура на генерал Франко в Испания, които и до днес търсят справедливост.

26 март, 20:00 часа, „LUCKY – Дом на Киното“ – прожекция на „ЕЙМИ“, посветен на Ейми Уайнхаус, носител на ОСКАР и БАФТА за най-добър документален филм за 2016-та година. Вечерта ще продължи в ритъма на джаза с концерт на пленителните КЕРАНА И КОСМОНАВТИТЕ в бар Крафт, Капана. Филмът на Асиф Кападия е шанс за уникална среща с уникалния талант на Ейми Уайнхаус, който привлича вниманието на целия свят. Чист джаз артист в най-автентичния смисъл, тя пише и пее от сърце, използвайки музикалната си дарба, за да анализира собствените си проблеми.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…