Print this page

4-ото издание на Фестивал на българското документално и анимационно кино стартира днес в Лъки

76 нови български продукции ще бъдат представени на 24-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. Фестивалът се открива днес, в 18,00 часа в зала 1 на кино “ЛЪКИ Дом на киното” в Пловдив и ще продължи до следващия петък, 6 декември, когато ще бъдат обявени победителите. Всички прожекции са със свободен вход.

 

В осемте фестивални дни за двете големи награди “Златен ритон” ще се борят 56 филма, голямата част от които са произведени с подкрепата на Националния филмов център. В програмата „Открити хоризонти“ са включени още 20 нови заглавия, създадени след предишното издание на фестивала, а четири филма на автори, които ни напуснаха през тази година, ще ни напомнят за тях.

 

Организатор на събитието е Националният филмов център, със съдействието на Министерството на културата, Община Пловдив и в партньорство с Българската национална телевизия.

 

Петима изявени професионалисти ще оценяват филмите на „Златен ритон“. Председател на петчленното жури е режисьорът Светослав Стоянов, чийто дебютен филм „Последните черноморски пирати“ е носител на голямата награда „Златен ритон“. Членове са художникът Ангел Гешев, работил 23 години в Китай, основател на галерията „Арсенал на изкуството“ в Пловдив, режисьорката Мария Аверина, с наградата за дебют на 23 ФБДАК „Златен ритон“ 2017, аниматорът и режисьор Велислава Господинова, носител на много престижни награди за авторските си филми „“Фарът“, „Кръвта“ и „Жар птица“ и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик и изследовател.

 

Петимата ще трябва да изгледат 56 филма – 19 анимационни и 37 документални, и да определят награди за най-достойните сред тях.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…