Print this page

От 1 до 23 септември в Пловдив ще се проведе 5-ото дългоочаквано физическо издание на фестивала за документално кино за изкуство MASTER OF ART. Обичаен домакин на прожекциите е най-доброто място за кино в града – Lucky Дом на киното. След извънредното, но изключително успешно онлайн издание през април фестивалните организатори канят публиката да се върнат към удоволствието от големия екран със силния призив #ПрегърниИзкуството.

Сред личностите, до чийто житейски и творчески път можем да се докоснем, са художниците Леонардо да Винчи, Диего Веласкес, Едвард Мунк, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Салвадор Дали, както и още двама изключителни представители на изящните изкуства – Марсел Дюшан и Фернандо Ботеро. Както винаги, сред най-интересните филми са тези от категория АРХИТЕКТУРА: за „бащата на американската архитектура“ Андреа Паладио; създателя на Операта в Сидни Йорн Утсон; тайните на строителите на Нотр-Дам; Ню Йорк и неговите мостове, както и домовете на едни от най-известните архитекти в света в италианската продукция „Къде живеят архитектите“. В останалите категории предстоят филми за
гръцкия писател Никос Казандзакис и монументалния епос "4 3 2 1” Пол Остър; великолепната актриса Роми Шнайдер и режисьора Милош Форман; бащата на боса новата Жоао Жилберто и на съвременния танц - Морис Бежар, както и за виртуозния цигулар Ара Маликян.

В своя специален фокус „Жените в изкуството“ фестивалът ни среща с една от музите на Пикасо и изключителен фотограф Дора Маар, както и с топмодела Бенедета Барзини, обожавана от Салвадор Дали. Филмът „Изчезването на моята майка“, режисиран от собствения ѝ син Бениамино Барезе, бе представен на фестивала в Сънданс и получи номинация за най-добър документален филм на Европейските филмови награди миналата година.

 

Откриването на 1 септември (вторник) от 18:30 е запазено за френската продукция „Жан-Пол Готие: шантав и шик“ на режисьора Ян Л’Еноре – поглед  зад кулисите на най-шантавия проект досега на прочутия моден иноватор. Вдъхновен още като момче от спектаклите на легендарното парижко кабаре „Фоли Бержер” (открито, впрочем, точно преди 150 години), модният дизайнер Жан-Пол Готие винаги е искал да постави свое шоу там. „Но каква история бих могъл да разкажа?”, се чуди той в този документален филм, разказващ за 6-месечната подготовка на спектакъла “Mine”. Съчетавайки мода с кино, танци и театър, ревюто, чиято премиера бе на 2 октомври 2018 г., предлага ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера, за когото изразът „ужасното дете” вече се е превърнал в клише.

 

Проектът е част и от програмата „Наследство" на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като на 12 септември (събота) от 17:00 ще бъде показан документалният филм на Найо Тицин за огромния творчески проект МЕДЕЯ и съдържащ изключителни кадри от проливния дъжд по време на премиерата в Античен театър. Специален гост на събитието ще бъде актрисата Снежина Петрова.

 


Пълната програма ще намерите на сайта на Lucky Дом на киното, както и на официалния сайт на фестивала: https://masterofartfilmfestival.com/bg/.

 

Билетите вече са в продажба на място, както и онлайн на http://boxoffice.bg/.

 

1 comment

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…