Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Балканският документален център Ви канят на онлайн прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“, последвана от дискусия, посветена на свободата на мисълта. Те ще се проведат на 11 декември от 18.00 до 21.00 часа в рамките на Фестивала за документално кино София ДокуМентал с фокус върху човешките права. Началният час на прожекцията е 18.00 ч., а на дискусията ‒ 19.30 ч. Участие в дискусията ще вземат режисьори и филмови дейци, които ще обсъдят темите за свободата на мисълта в киното и ролята им за опазването на демократичните ценности.

 

Документалният филм „Процесът Олег Сенцов“ на украинския режисьор Асколд Куров проследява делото срещу неговия колега и активист за правата на човека Олег Сенцов, който беше задържан от руските власти и осъден на 20 години затвор заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим. Официалната премиера на филма бе през 2017 г. по време на филмовия фестивал „Берлинаре“. 

 

През 2018 г. Олег Сенцов бе награден с престижната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Той получи своята награда в Страсбург една година по-късно, след като бе освободен от затвора при размяна на затворници между Русия и Украйна. 

 

Първите 200 зрители ще имат свободен достъп до филма от 18.00 до 24.00 ч. на 11 декември 2020 г. след регистрация и само на територията на България. За да гледате филма, трябва да отидете на https://vimeo.com/ondemand/olegsentsov, да натиснете бутона Rent, който ще бъде активиран на 11 декември от 18.00 ч., да влезете в своя Vimeo профил или да създадете нов такъв. Когато стигнете до стъпката за плащане, изберете Apply promo code и въведете код sakharov2020. Кодът ще може да бъде въведен само между 18.00 ч. и 24.00 ч. на 11 декември. След това ще имате 24 часа да гледате филма.

 

В 19.30 ч. ще започне онлайн дискусия, посветена на свободата на мисълта, която ще бъде излъчвана на живо във Фейсбук. Тя ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. В дискусията ще се включат режисьорът на филма Асколд Куров, беларуският режисьор и политически активист Андрей Курейчик и българският им колега Явор Гърдев. Модератор на събитието ще бъде Мартичка Божилова, директор на Балканския документален център.

 

Дискусията ще се проведе в платформата Zoom. Ако желаете да се включите в нея, регистрирайте се за участие до 13.00 ч. на 11 декември 2020 г. на https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Sakharov2020.

 

Работните езици на дискусията ще са български и английски, като е подсигурен и двупосочен симултанен превод за участниците в срещата в Zoom. Събитието ще бъде излъчено само на български език във Фейсбук страницата на Бюрото на ЕП и тази на фестивала.

Публиката ще има възможност да задава въпроси към участниците през чата на Zoom, както и чрез коментари към излъчването във Фейсбук по време на събитието.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…