Print this page

Най-новият филм на легендата Клер Дени „Двете страни на острието“ с Жулиет Бинош, който откри фестивала в София и „Сбогом, Леонора“ на Паоло Таивани са заглавията в петъчната програма на фестивала в LUCKY Дом на киното.

Още с дебютния си пълнометражен филм „Шоколад“, създаден преди 34 години, Клер Дени е номинирана за „Златна палма“, а три от филмите ѝ през следващите години са номинирани за „Златен лъв“.

В „Двете страни на острието“ с начало 18.30 ч главните роли са поверени на приятели и съмишленици, с които Дени работи през годините – великолепните Жулиет Бинош и Венсан Линдон. Сюжетът проследява отношенията в една семейна двойка. Жан и Сара живеят заедно от 10 години. Когато се запознават, Сара живее с Франсоа, най-добрия приятел на Жан и негов почитател от времето, когато е бил професионален състезател по ръгби. Един ден Сара вижда Франсоа на улицата. Той не я забелязва, но тя е завладяна от усещането, че животът ѝ внезапно може да се промени. За първи път от години Франсоа се свързва с Жан и му предлага да започнат да работят заедно. Тогава нещата излизат от контрол.

Късната прожекция от 20.30 часа е на най-новия филм на Паоло Тавиани „Сбогом Леонора“. Италианската лента разказва историята на урна, в която се намира прахта на драматурга Луиджи Пирандело. По план останките на твореца трябва да бъдат преместени от Рим до сицилианския град Агридженто. Рутинната процедура обаче се развива точно като в драмата на Пирандело “Гвоздеят”, където на преден план излиза момче, принудено да преследва баща си отвъд Океана.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…