Print this page

По действителен случай от 1939 г., когато  бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди отсяда в гр. Лом

 

 Игралният филм „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов тръгва по кината в цялата страна от 3 юни (петък). Лентата е екранизация на повестта на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия американец“ и е по действителен случай, когато през 1939 г. в България, в хотел „Солун“ в гр. Лом, отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди. Емил Андреев, който е и съсценарист на филма споделя, че Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Прототипът на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското ѝ име е Пръвка, а тя днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

 

 Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история, а режисьорът го определя като „психологическа любовна драма“. „Блаженният“ e иcтopия за 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето - първата му голяма любов, интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди и революционното му откритие – лекарство за най-страшната по онова време болест – туберколозата.

 

 Снимките на продукцията стартират през есента на 2019 г. и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов, филмът ни пренася в няколко епохи. Филмът е дело на Инкомс проджект – Пламен Йорданов, а Българската национална телевизия е копродуцент. Сценаристи са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова, оператор е Кирил Проданов, а музиката е на Георги Стрезов. Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. В ролите зрителите ще видят още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Михаил Петров, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…