Експериментално кино. Приказка. Филм-анимация. Антиутопия. Дистопия. Такива определения летяха за новия филм на Теодор Ушев „ф 1.618“ на пловдивската премиера на лентата в Lucky- Дом на киното снощи. За представянето на продукцията в Пловдив пристигна самият Ушев, заедно с актрисите Мартина Апостолова и Ирмена Чичикова.

 

 

Преди прожекцията номинираният за Оскар творец говори пред множество фенове в клуб „Фарго”, в поредното събитие от поредицата „Успешните”. А след това се срещна и с кино публиката в голямата зала на кино комплекса.

 

 

Фантастично заснетия „ф 1.618“ е резултат от едва 3-седмичен снимачен процес по време на локдауна. Заглавието на филма, разбира се, не е избрано произволно- числото на златното сечение е символ на непостижимото съвършенство, което движи всичко в природата, символ на любовта, което е и в основата на историята. Освен това почти всеки кадър във филма е така композиран от режисьора-художник, че да са съотнесени към числото ф 1.618.

 

 

Ушев е екипът му не крият, че са предприели сериозен риск при екранизацията на тази история. Резултатът е фамозен за едни, неразбираем за други и спорен за трети. Първото мнение обаче силно преобладаваше вчера в Лъки. До идеята на Теодор Ушев да се впусне в това предложение се стигнало, след като авторът на книгата се свързал с него, за да му нарисува корицата, но му вметнал, че пишел и сценарии по нея.

 

 

„Бях скептичен. Нещо ме подразни в книгата и това ми бе достатъчна основа да направя филма”, подчерта пред пълната зала режисьорът снощи.   

 

„ Казахме си, че или ще успеем, или ще се провалим, но което и да, е да го направим с гръм и трясък”, разкри Мартина Апостолова, която играе Гаргара във филма ( вихър, в превод от санскрит).

 

Ушев обясни пред публиката, че не вярва в кастингите. Спрял се веднага на Ирмена Чичикова, защото тя му е любимата актриса. Последната роля, която разпределил, била тази на Мартина. Гледал филма „Ирина” и две интервюта на актрисата и взел решение.

 

„Беше много бърза среща с Тео и изобщо не ми беше трудно да се съглася да играя във филма. Освен това не са много режисьорите, които ми предлагат да играят красавица, та камо ли спяща 100-годишна. Беше голямо предизвикателство за мен, различен актьорски терен, на който да присъствам”, разказа Ирмена Чичикова.

 

 „Знам какво ще стане в продължението. Но такова няма да има. Гарантирам ви, абсолютно никога няма да направя продължение на този филм”, каза с усмивка Теодор Ушев.  

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…