Премиера на документалния филм „Ако имаше филм за мен“ с гости от изд. „Жанет-45“

Специално издание на „Късо кино във „Фарго“ с подкрепата на издателство „Жанет-45“ ще се проведе тази сряда – 28 юни, от 20.30 часа. Като част от програмата на „Пловдив чете“ ще видим новия документален филм за поетесата Димана Йорданова „Ако имаше филм за мен…“ на реж. Пламен Николов, както и още един негов филм – „ТУЙ ТО“, посветен на едни от най-големите майстори на пластичното изкуство в България. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града. Входът е свободен!

 

АКО ИМАШЕ ФИЛМ ЗА МЕН

„Ако има филм за мен“ предлага много интересен поглед към Димана и стиховете, като тя е едновременно главен герой и страничен коментатор. В продължение на 20-25 минути тя разсъждава какво трябва да има в един филм за нея. Говори за себе си в трето лице и с отстранение като за някой друг, когото познава добре. Този разказ е накъсан от стиховете й, които чете сама. Авторите на филма са се постарали да уловят различните й лица и чрез различните визии, когато разказва и когато чете, чрез осветлението, играта на цветовете, допълнителните кадри. Внушението е все едно тя се режисира на живо, а в края влиза и в ролята на зрител, който гледа готовия филм“.

 

ТУЙ ТО

Филмът разкрива съкровените подтици за творене на едни от най-големите майстори на пластичното изкуство в България – скулптурите акад. проф. Величко Минеков и акад. проф. Крум Дамянов. Те са автори на едни от най-популярните монументални скулптури в България. Филмът съпоставя мирогледа на големите майстори с двама млади творци, които вървят по стъпките им. Лентата „Туй то“ задава дълбоки въпроси като: „Как протича тайнственият творчески процес“ и „Какъв е смисълът на изкуството?“, а отговорите са болезнено откровени, особено от творците от младото поколение – скулптурите Румен Панайотов и Момчил Николов.

136 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…