Новият филм на Мадс Микелсен, който ни праща в Дания през XVIII век, много оперни спектакли, сред които поредица заснети под режисурата на Франко Дзефирели, както и филми за художниците Пиер Бонар и Салвадор Дали ни очакват на тазгодишното издание на Киномания в Пловдив. Фестивалът се провежда на традиционното си място – арт киното LUCKY Дом на киното – тази година от 17 ноември до 3 декември. 

 

Дългоочакваното заглавие „Обетована земя“ се очертава да е една от най-силните роли на Мадс Микелсен, според кино критиците. Той играе незаконен син на прислужница и благородник в Дания през XVIII век, който се опитва да опитоми пустошта на Ютланд срещу неплодородната почва, бродещи разбойници и други препятствия. Филмът се отличава с жизненост, но и особена красота и може да гледаме на 26 ноември от 18:30 часа.

 

Един от хитовете на тазгодишния киносвят е анимацията „Момчето и чаплата“. Японският филм вече получи безброй положителни отзиви и влезе в списъка номинации за Оскар за анимационно кино. Историята се развива около срещата на младото момче Махито Маки, който среща сива чапла, довела го до мистериозна изоставена кула. Филм, който с всеки кадър става все по-богат, странен и дълбоко красив – едно изключително преобразяващо преживяване, което не бива да се пропуска. Прожекцията е на 29 ноември от 18:30 часа.

 

В програмата на тазгодишната Киномания е обърнато сериозно внимание на оперното изкуство. Общо 5 опери влизат в програмата – 4 от които под самостоятелната режисура на неповторимия Франко Дзефирели, в които ще видим изпълнения на великия тенор Пласиго Доминго. Поредицата се открива с „Палячи“ от Руджеро Леонкавало, заснета от Дзефирели през 1982 година, която може да гледаме на 18 ноември от 16:15 часа. Следващата в програмата заснета постановка е вердиевата „Отело“, продукция от 1986 година – на пловдивския киноекран на 21 ноември от 18:30. 

 

Част от оперната програма е и немската продукция под режисурата на Вилхелм Земелрот на пучиниевата „Бохеми“ от 1965 година, на която Дзефирели е корежисьор, продуцент и сценограф. Нея може да гледаме на 25 ноември от 16:15 часа. Последните два спектакъла на Дзефирели с Пласиго Доминго са „Травиата“ и „Селска чест“, съответно на 27 ноември от 18:30 и 2 декември от 16:15 часа.

 

В програмата на Киномания 2023 има и още изкуство – два филма са посветени на художници. На 19 ноември от 18:30 може да гледаме събралият много положителни отзиви френски „Пиер Бонар, художник“ с Венсан Макен и ослепителната Сесил дьо Франс. На 3 ноември от 18:30 часа пък ще се потопим в магията на „Даааали!“ под режисурата на Куентен Дюпийо и опитите на журналистка да вземе интервю от художника.

 

Киномания 2023 се провежда със съдействието на Община Пловдив. Билетите ще са в продажба от понеделник, 6 ноември, с цена от 10 лева и 8 лева намален за учащи и пенсионери.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…