Част от класиките на Чаплин, които всеки уважаващ киноман трябва да гледа на голям екран, са ТРЕСКА ЗА ЗЛАТО, СВЕТЛИНИТЕ НА ГРАДА и ВЕЛИКИЯТ ДИКТАТОР. Едни от най-добрите на мустакатия маестро и едни от непреходните филми в историята на киното въобще са част от програмата на „Филмови нощи във Филипополис“.

 

ВЕЛИКИЯТ ДИКТАТОР е най-успешният в търговско отношение и първият напълно озвучен филм на Чаплин. Той излиза десетилетие след появата на озвученото кино - по това време Чаплин е последният известен режисьор в Холивуд, който продължава да прави неми филми.

 

Кажете "хайл", Чарли Чаплин повежда борбата! И резултатът е знаменита класика, почетена през 2000 г. от Американския филмов институт като една от 100-те най-добри американски комедии.

САЩ все още не участва във Втората световна война, когато Чаплин насочва комедийния си арсенал към Фюрера, като играе едновременно ролите на наподобяващия Хитлер Аденойд Хинкел и еврейски бръснар, който е същински двойник на нациста. Каламбурите, зрителните измами и геговете са в изобилие, когато Чаплин напада фашизма, балансирайки атаката си с трогателни сцени в обграденото от есесовските отряди гето.

Незабравими моменти са разпаленият танц на Хинкел с глобуса, полетът с главата надолу и изпълненото от Хинкел и приличащия на Мусолини Джак Оуаки лудо настройване на бръснарските им столове все по-високо и по-високо. Велика комедия се среща с велика филмова страст във ВЕЛИКИЯТ ДИКТАТОР.

 

Прожекцията е с начало 21:10 ч

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…