Писателят  и университетски преподавател Георги Бърдаров ще бъде в Пловдив за представяне на втория си роман - "Absolvo te", и среща-разговор с пловдивчани и гости на града на тема "Войната днес в Европа и бъдещето на света".

Писателят идва по покана на Йордан Иванов - областен управител на Пловдив област, но този път в качеството му на читател и искрен почитател на автора. Събитието е  на 18 юни, събота, от 18,30 ч, в  BeeBop Cafe (ул. "Гладстон" 1).

Никой не пише романи за война, както го прави Георги Бърдаров. Никой не говори за войната като него - с поглед далеч отвъд историите за бомби, стратегии и политика, отвъд екшъна и грозотата на зрелището, които присъстват в новините, отвъд повърхността на събитията. Разговорът с Бърдаров за война е през очите и сърцата на човеците, през живия живот. Разговор, който влиза дълбоко в душата, разбърква я, разнищва я. Разкази и образи, от които страшно боли, но могат и да лекуват, гласи анонсът за срещата.

И дебютният роман на Бърдаров - "Аз още броя дните" - е история за война, и "Absolvo te" - романът, който излезе през 2021 г., получи Европейската награда за литература, а съвсем наскоро бе и премиерата му в превод на немски в Берлин. Поканата за срещата-разговор с писателя е за едно по-различно представяне на "Absolvo te". Историята ще излезе извън рамките на кориците си и ще прелее в настоящето, в което всички ние живеем, докато на територията на Европа отново се води война. Настояще, което всеки от нас преживява - с очите, сърцето и ума си. Това са събития, които ще оставят белези. Какви и как - отговори на тези въпроси ще се търсят в срещата с Георги Бърдаров.

Георги Бърдаров, освен изкусен писател и виртуоз в света на думите, е доктор по география на населението и селищата, преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти и зам.-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет. Освен на романите "Аз още броя дните" и "Absolvo te", Бърдаров е автор и на сборника с разкази "До последната минута". Той е и победителят в конкурса на БНТ през 2015 г. "Ръкописът", което води до издаването на първия роман. Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет.
Георги Бърдаров има десетки научни публикации в своята научна сфера, извън опита му в литературата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…