Print this page

Авторът на бестселъра „Рай“ Радослав Гизгинджиев ще спази традицията на книжарници и „Хеликон“ и ще представи своята трилогия с национално турне в седем града. През май той ще гостува в Сливен, Стара Загора, Пловдив, Благоевград, Русе, Шумен и Бургас, къдете ще се срещне с медии и читатели. А през юни – Велико Търново и София.

Гизгинджиев нашумя с книгата „Рай“, която бързо грабна читателите с излизането й в края на 2012 г. Последва я „Вратите“ и последната част - „Пеперудите“, всички с марката на „БГ Книга“.

Новите две книги на Гизгинджиев засягат изключително съществени теми, свързани с българската история и митология – войната, нестинарството, предразсъдъците и срамните исторически събития по време на възродителния период. Всичко това е пречупено през общочовешките ценности за доброто и злото - преди и сега. В жанра на магическия реализъм в трилогията на „РАЙ“ ще срещнем герои и митични създания, които живеят тук и сега - сред нас. Свързаността между хората, паралелността на миналото и настоящето и малките неща, които преобръщат всичко?

Провокативната поредица вече предизвика дискусии и анализи в публичното интернет пространсто.

„Историите застават като буца в гърлото ви, изцеждат сълзите ви, хващат ви право за сърцето и не ви достига дъх, докато не стигнете края.“ казва бургаската писателка Тони Маркс, автор на книгите "Фолклорът - забулената реалност" и "Скрити пред очите"

А културологът Кристина Митева коментира поредицата така: „Авторът звучи като древен заклинател, който ви кани на нестинарски танц. Думите му паря, защото са истински.“  

Поредицата – Рай, Вратите и Пеперудите до момента са определят от читателите на новата българска литература като разтърсващи, емоционални и огнени книги, които тепърва ще завихрят истински фурор сред читателите на България.

Провокативният режисьор и писател миналата година създаде 4 моноспектакъла, които обикалят арт-пространствата в десетки български градове: “Тук ли си?” -  Моноспектакъл на Йоана Захариева, изпълнителката на хитовия „Hypersonic“: „Моето име“ – на актьора Стефан Иванов; „Любовта не може просто да отмине“ с участието на един от златните мъжки гласове на България – Симеон Владов и „Въпреки всичко“ с Диана Димитрова. Моноспектаклите бяха издадени и като поредица от 4 едноименни книги.

Авторът на трилогията „Рай“ е завършил Кинорежисура в класа на Дочо Боджаков, а игралният му дебют нашумя със заглавието „Изпуснати думи“, филмиран разказ на Елин Пелин, чиято главна роля се изпълнява от Койна Русева.

Място: Пловдив,  книжарница Хеликон-ЦЕНТЪР

Дата и час: 13 май, 18:00 ч.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…