Капана.БГ

Капана.БГ

С камерната си изложба „Камък и вода“ известният български художник Матей Матеев се завръща в галерийното пространство, където преди близо 40 години се случва първата му самостоятелна изява като живописец – залата на ул. „Гладстон“ №32.

На 20 октомври от 17:30 часа той кани приятели и доброжелатели в Зала „2019“ на същата улица да видят творбите му, рисувани напоследък. Част от тях са върху камък – предимно човешки длани като алегория на съзиданието и трудовото усилие. Други представят пловдивски панорами от неочаквана перспектива, изпълнени в плътен акварел. Изложбата ще продължи до 30 октомври.

Матей Матеев има какво да каже на публиката и в слово. На път е осмата му книга с размисли, афоризми, хайко, която той определя по-скоро като личен бележник, в който е записвал внезапно връхлетелите го житейски прозрения.

Книжката с почти библейското заглавие „Хляб и сол“ също ще бъде представена на 20 октомври.

Матей Матеев е широко известен като пловдивски художник, но е роден в Кюстендил и то в къщата, върху която впоследствие е построена художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“. После пък ще свърже близо четвърт век от живота си с постоянната експозиция на друг емблематичен български творец Златю Бояджиев. Това са знаци, които Матю, както го наричат в гилдията, разчита като съдбовни. След дипломирането си през 1975 г. в Националната художествена академия, в специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов, Матей Матеев рисува плакати, прави десетина изложба с карикатури, но в крайна сметка живописта го обсебва трайно.

Член е на СБХ, на дружествата на пловдивските и на бургаските художници. Автор е на повече от 40 самостоятелни изложби, организира 60 общински и частни пленери с чуждестранно участие. Като член на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ е основател на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“ (2013 г.).

Носител е на Награда „Пловдив“ (2005), на „Сребърно Възраждане", удостоен е с почетното звание „Следовник на Народните будители“, с наградата на името на Оскар Кокошка и с други престижни отличия. От 2016 г. е член на Българската академия на науките и изкуствата.

С пълни зали, бурни аплодисменти и много емоции стартира два пъти отлаганото тринадесето издание на международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK. След фурора, предизвикан от представянето на новия спектакъл на Димитрис Папайоану, този уикенд в Пловдив предстои и вторият голям акцент от тазгодишния ФОКУС ГЪРЦИЯ - представянето на LARSEN C, новата продукция на един от учениците на Папайоану - Христос Пападопулос.

Спектакълът ще бъде представен на 22 октомври, след френските си премиери в Париж, Бордо и Страсбург, a след Пловдив отпътува към престижните сцени на RomaEuropa в Рим, Реджо Емилия, Театър дьо ла Вил в Париж и Festival de Otono в Мадрид. LARSEN C на Христос Пападопулос e без съмнение поредното събитие от програмата на ONE DANCE WEEK, което поставя България на съвременната европейска културна карта.

Ден след това, на 23 октомври, е представянето на ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ на младите гръцки хореографи Дафин Антониаду и Александрос Вардаксоглу, отново част от тематичния ФОКУС ГЪРЦИЯ.

На 24 октомври, неделя, фестивалната програма ще бъде закрита с многократно награждавания спектакъл ГРАЦИИ на звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди, в който тя смело усмива вековните стереотипи за красотата. Грибауди е и един от четиримата артисти, които ще бъдат копродуцирани от европейската мрежа Big Pulse, чийто съ-основател е ONE DANCE WEEK.

Билети в продажба ще намерите на касите на Easypay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на EPAYGO. Ако планирате уикенд в Пловдив, в продажба ще намерите и комбиниран билет на цена от 40 лв., включващ достъп до всички спектакли.

LARSEN C
Христос Пападопулос (ФОКУС ГЪРЦИЯ)
22 октомври 2021 - Дом на културата “Борис Христов”; 20:00ч
Времетраене: 60 мин.

Ученик на Димитрис Папайоану, Христос Пападопулос е един от най-силните гласове на младото поколение гръцки хореографи и една от новите звезди на европейската съвременна танцова сцена. На 22 октомври, като част от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ОNE DANCE WEEK 2021, Пападопулос ще представи новата си сценична продукция - LARSEN C.

LARSEN C е интензивна творба, съсредоточена върху упоритото изследване на ритмичните нюанси на движението. Човешкото тяло се превръща в метафора на абстрактни понятия като „време“ и „живот“ или в природни явления като потока на водата, ерозията на земята или избледняването на светлината при залез слънце.

“Хореограф-изследовател, Пападопулос показва съпротивата на индивидуалността в рамките на унисони, синхронизирани до най-малкото движение. Неговите творби разкриват противоречивото ни желание да се слеем с тълпата, докато следваме личния си път.”
Thomas Hahn, Théâtre de la Ville

Билети за спектакъла ще намерите на касите на Easypay в цялата страна, както и онлайн от мрежата на EPAYGO.

ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ / VANISHING POINT
Александрос Вардаксоглу & Дафин Антониаду (ФОКУС ГЪРЦИЯ)
23 октомври 2021 - Дом на културата “Борис Христов”, 20:00ч
Времетраене: 25 мин.

ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ е пътешествие в свят, който съществува на границата между въображаемото и мрачната реалност.

Спектакълът е първата хореографска колаборация между Дафин Антониаду и Александрос Вардаксоглу, в която двамата артисти ясно демонстрират, че това сценично партньорство не трябва да се приема чрез конвенционалните представи за дует. Младите гръцки хореографи търсят вдъхновение както във визуалното, така и от филмовото изкуство и съумяват да включват ясни препратки в цялостната атмосфера и звуков пейзаж на спектакъла.

ГРАЦИИ / GRACES
Силвия Грибауди (Италия)
24 октомври - Дом на културата “Борис Христов”, 19:30ч
Времетраене: 45 мин.

Силвия Грибауди е един от малкото артисти, които се осмеляват да бъдат смешни, груби и съпричастни едновременно. В ГРАЦИИ тя разглежда условностите около образа на тялото и половите роли в комично сценично изпълнение.

Грибауди черпи вдъхновение от древногръцките Харити (или Трите грации), дъщери на Зевс, които въплъщават радост, чар и красота, и по-специално от некласическата скулптура на Антонио Канова, изработена между 1812 и 1817г. Представящи дъщерите на Зевс - Ефросина, Аглая и Талия, трима танцьори (заедно със Силвия) ще търсят нови значения на думата "красота". С танц и думи, но най-вече с топлина и лекота, спектакълът ще разкрие какво се крие в сърцевината на човешкото.

"Силвия Грибауди е изгряващата звезда на италианската хореография. Тя докосва сърцата с въображение, ирония и лекота. Зрителите напускат залата с усмивки по лицата." - Анна Кремонини, директор на Torinodanza

ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП:

Достъпът до спектаклите на ONE DANCE WEEK 2021 ще става с валиден ЦИФРОВ КОВИД СЕРТИФИКАТ НА ЕС / EU DIGITAL COVID CERTIFICATE. QR кодът върху сертификата ще бъде сканиран на вход, преди проверката на билетите. Допълнителна информация ще намерите тук. Всички закупени билети важат автоматично за новите дати на спектаклите, без необходимост от презаверяване. Допълнителна информация ще намерите тук.

 

 

Специално за заключителния концерт за сезона на „Камерна сцена Пловдив“, от Лион, Франция пристига още една от звездите на европейската джаз сцена, пианистът Марио Станчев. 

Маестрото слага ръце върху рояла на легендарния Милчо Левиев, на сцената на  Culture Hotspot Milcho Leviev, като музиката му ще резонира в съпровод на инструментите на други двама големи и доказани артисти, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.

Пианист, композитор и основател на Джаз департамента на Консерваторията в Лион, Марио Станчев е роден в София, в семейство на пианист (българин) и певица (французойка). Получава класическо музикално образование в НМУ и НМА, а след това работи с известни български джаз музиканти и формации.

От началото на 80-те години на ХХ век живее във Франция. Там първата му публична изява е в два концерта от програмата off на джаз фестивала в Нанси: в концертите на Декстър Гордън и Мел Уолдрън. А първата си плоча записва с най-известния по онова време френски барабанист Даниел Юмер и басиста Майк Ричмънд. На сцената си партнира също с имена като Рон Картър, Джон Скофийлд, Майкъл Брекър, Туутс Тилеманс, Лоран Блументал, Лионел Мартен и др. Има няколко общи проекта с български музиканти, а през последните години най-често работи с Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

Концертът на Марио Станчев - пиано, Димитър  Карамфилов - бас  и Христо Йоцов  - ударни е на 2  ноември 2021 г.  от 18.00 ч. в Culture Hotspot Milcho Leviev/ Къща „Иван Черноземски“  в Стария град, ул. Ц. Лавренов № 5.

Билети в мрежата на ИВЕНТИМ и на място преди концерта.

OPETH ще свирят в Античен театър на 24 септември 2022 година. Концертът се пренасочва от столичната зала “Универсиада“, като причината е сигурността на събитието и феновете, а решението е взето единодушно от групата и българските организатори.

Датата остава 24 септември 2022 година, а античната локация добавя допълнителна стойност към спектакъла, който ще бъде открит от исландците The Vintage Caravan.

Вече закупените билети за концерта ще важат без презаверяване за Пловдив, като ще дават достъп до най-добрите сектори на Античен Театър - C и D, където са местата от най-високият ценови клас.

 Всеки който желае да върне билета си, може да го направи до 1 февруари 2022 г. по посочените от Eventim начини.

https://www.eventim.bg/bg/novini/2021/10/opeth-5046.html
Нови цени на билетите 50, 55 и 65 лв. 

 https://www.eventim.bg/bg/bileti/opeth-plovdiv-ancient-theatre-571627/event.html

Събитието се осъществява с подкрепата и партньорството на община Пловдив, организатор Blue Hills Evens .

Защо римския император Филип I Араб, който е от арабски произход и е властвал само 5 години, и до сега се счита за национален герой на Сирия, а за многото велики римски императори с произход от Тракия и Илирия (като Свети Император Маркиан и Свети Император Лъв I Тракиец) дори не се акцентира, че са родени на Балканите, че от земите на българите идват хората, ковали основите на християнството в Римската империя?

Това е само един от въпросите, които засяга в книгата „Символи на християнските мозайки“ проф. Славик Табаков. Той представи най-големия Образен справочник на раннохристиянските символи, съдържащ 430 изображения от 24 страни, снощи в Епископската базилика на Филипопол пред отбрана немногобройна публика /заради ограниченията, свързани с коронавируса/. Доц. Елена Кантарева-Дечева, директор на общински институт „Старинен Пловдив“ и ръководител на екипа, реставрирал античните мозайки в най-посещавания български музей, откри срещата с кратко резюме за дейността на нашия световно признат учен. Проф. Славик Табаков е български и британски специалист, издигнал се до най-високата позиция в професията си – президент на Международната организация по медицинска физика (2015-2018), обединяваща всички 30 000 медицински физици в света. През 1991 г. той е поканен за главен медицински физик на Университетската болница на Кралския колеж Лондон, след което посвещава професионалната си кариера на образованието по медицинска физика. Проф. Табаков ръководи екипа, който създава първите в света електронни книги - първата енциклопедия и първия научен речник по медицинска физика /вече преведен на 31 езика/, проекти, в които са се включили над 400 специалисти от 51 страни.

„Натрупаният научен опит за квалификация и систематика ми беше от огромна полза за този Образен справочник за символите в християнските мозайки“, сподели на срещата ученият. „В малкото книги по въпроса се цитират предимно мозайки от Западна Европа, Северна Африка и Близкия изток, а тези от Балканите „се прескачат“. Затова в моя справочник над 20% от изображенията са от този регион, акцентирайки върху факта, че именно римските императори от Тракия и Илирия са основните генератори за узаконяването на християнството и превръщането му от една малка религия / в края на 3-ти век християните са едва 10% от населението на Римската империя/ в държавна религия на най-голямата империя в Европа“, посочи проф. Табаков. Той подчерта, че само за краткото време от Сердикийския едикт в 311 г. до Солунския едикт в 380 г. Христовото учение се превръща от религия на малцинството в религия на цялата Римска империя. Тези исторически 70 години са носени на раменете на императорите от Тракия и Илирия.

Любовта на проф. Табаков към християнското изкуство запалват мозайките в Пловдив и Аквилея, Италия, – двата града съдържат най-голямата концентрация на църковни подови мозайки от 4-ти век – началото на интензивния строеж на църкви. Четвърт век професорът обикаля по света и снима най-старите цветни предмети на изкуството. От тези „срещи“ с творенията на древните мозаисти той свързва основните християнски символи с част от колекцията си от снимки в книгата, която ориентира към неспециалистите.

Проф. Табаков смята, че Пловдив се превръща в един от световните центрове на раннохристиянските мозайки, такъв потенциал имат и София, Стара Загора, Девня и др. „Това със сигурност ще даде тласък за развитие на мозаечното изкуство у нас, както е например в Италия. Може би този скромен Образен справочник ще бъде една малка част от този път напред“, надява се професорът.

Част от приходите от продажбата на книгата „Символи на християнските мозайки“ той дарява на фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“ за организирането на културно-образователни събития в Епископската базилика. „Освен този благотворителен жест, проф. Табаков със съпругата си д-р Ася Табакова и дъщеря им Добринка Табакова /един от най-изявените творци в съвременната музика и резидентен композитор на оркестъра на ВВС/ са сред първите дарители в кампанията „Подари си птица“ за Епископската базилика, като „осиновиха“ за 5 000 лева мозаечно изображение на птица“, припомни Катя Стайкова, директор на фондацията. Тя се надява в началото на ноември желаещите да могат да закупят това книжно съкровище в Епископската базилика.

За книгата

Книгата „Символи в християнските мозайки“ на проф. Славик Табаков е базирана на многогодишен труд - колекциониране и систематизиране на изображения на мозайки в християнския свят и на информация за символите в християнското изкуство. В книгата са обяснени 280 основни християнски символа, следващи утвърдената богословска традиция, които са илюстрирани с над 430 цветни снимки (предимно мозайки) от 24 страни. Освен многото цветни илюстрации са включени и над 350 бележки, цитати от Библията, богослови, историци и изкуствоведи. Книгата е Образен справочник, написан с цел да популяризира християнското изкуство, което е особено важно за България, където са открити и реставрирани изключителни раннохристиянски мозайки, включително най-голямите на място - в Епископската базилика в Пловдив. Справочникът съдържа информация за историческото време, когато тези изящни образци на изкуството са създадени, както и за църквите, манастирите и музеите, където тези мозайки и обекти могат да се видят на място. Изтъква се и значението на Римските императори от Тракия и Илирия за превръщането на християнството в основна религия на цялата империя. Книгата е най-големият справочник на раннохристиянските символи, илюстриран с реални изображения на мозайки. Изключително малкото такива книги по света обикновено почти не включват мозайки от България и другите Балкански страни, докато над 20% от изображенията в Справочника са от този регион и съпоставят тези Трако-Римски мозайки с такива от Западна Европа, Средния Изток и Северна Африка. Тези паралели показват уникалността на някои от раннохристиянските мозайки в България и техния принос в християнското изкуство и символика. Книгата е с концентриран текст и написана на достъпен език за широката публика, като показва християнската символика заедно с факти от живота по времето на ранното християнство.

За автора

Проф. Славик Табаков, PhD, Dr h.c., FIPEM, FHEA, FIOMP, FIUPESM е специалист по физика на образната диагностика към Кралския колеж Лондон, ICTP Триест и Медицински университет - Пловдив, Вицепрезидент на Международния съюз на физическите и инженерни науки в медицината (IUPESM). Проф. Табаков е почетен член на международни научни колегии в България, Великобритания, Индия и Доктор хонорис кауза на Медицински университет -Пловдив и ВУАРР.

Паралелно с академичната си работа, от над 25 години проф. Табаков посвещава цялото си свободно време за изучаване на раннохристиянското изкуство.

 

В серия от 8 лекции университетски преподаватели и изтъкнати преводачи разкриват обаянието на пренасянето на значения от езика на Шекспир

 

30 години от създаването на специалността „Английска филология“ и 33 години от стартирането на обучението в специалност „Български и английски език“ отбелязва през академичната 2021-2022 г. Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Това съобщиха юбилярите от едноименната катедзра на висшето училище.

 

Станали популярни още от самото си разкриване, тези специалности продължават да привличат кандидати и днес. Една от причините за това е потенциалната възможност дипломираните вече специалисти да се занимават с превод, смятат преподавателите от катедрата. Наблюденията им сочат, че преводът създава „магнитно поле“ и около разкритите по-късно бакалавърски програми – „Приложна лингвистика“, „Лингвистика и информационни технологии“, „Лингвистика и маркетинг“, „Лингвистика и бизнес администрация“, изгражда идентичността на магистърските програми „Лингвистика и превод“ и „Превод и бизнес комуникация“. Затова и една от инициативите по повод юбилея е провеждането на серия от лекции, които да разкрият чара и да демонстрират предизвикателствата на превода от различни гледни точки – академично-теоретични, практико-приложни, институционални или потребителски, обясняват организаторите от катедра „Английска филология“.

 

Със серия от 8 лекции изтъкнати университетски преподаватели и практикуващи преводачи от и на езика на Шекспир ще представят пред аудиторията своята визия за обаянието на превода. Те ще се проведат през академичната 2021-2022 година. Сред гостите на този цикъл отворени лекции ще бъдат проф. д-р Людмила Костова (“Acts of Intercultural and Interlingual Mediation in Lady Mary Wortley Montagu’s Turkish Embassy Letters”, 27.10.2021), проф. д.ф.н. Александър Шурбанов („Проблемът за рода в художествения превод“, 25.11.2021), Иглика Василева (за превода на „Одисей“ по повод стогодишнината на шедьовъра на Джойс, 02.02.2022) и др.

 

Преводът има много лица: той може да е писмен или устен, художествен или специализиран, за малки и за големи, но винаги включва повече от съответните думи и фрази на другия език. Употребата на езика е неизбежно вписана в някаква култура и предаването на чуждата култура е неотменна част от пренасянето на значения, уточняват експертите от катедра „Английска филология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

 

Тази седмица в Пловдив ще танцуваме и ще разберем какво за кучетата е гурме

15 октомври

Фестивал "Международни фотографски срещи" 2021 "Сертификат за присъствие"

“Международни фотографски срещи”, родили се преди повече от тридесет години, ежегодно събират в Пловдив професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. Тук е дискусионната среда, живия диалог, новите лица във фотоизкуството, тук са срещите с престижни имена от българската и световната фотографска сцена. Силата на Осмото изкуство е в неговата неоспорима документалност и художествена условност, които го правят уникално и въодушевяващо за хората.

Все още на историческата карта на фотографията има бели пространства. Фотографите остават нейните единствени и ревностни изследователи и затова все още диша пловдивският фестивал, за да събира, помага, учи. Нека тази година всеки един и всички заедно потърсим отговорите на въпроса „Какъв е смисълът на фотографското послание и какво изпраща към съзнанието ни една снимка?“. Неизписани отговори, които предполагат интереса за години напред към творческата инвенция – ФОТОГРАФИЯ.

Програмата през 2021 е многообразие от изложби на фотографи на перфектната илюзия и изложби на фотографи на неизбежната социална реалност под общата тема „Сертификат за присъствие“.

Официално откриване на фестивала

Изложбена зала „2019“

18:00 часа

Romantic Latin Night with Dj Mo'Love @Vintage House

Mo’Love има удоволствието да ви представи неговoтo ROMANTIC PARTY, с най-нежния стил салса - salsa romantica и най-романтичните, лирични бачата песни

Вход - 5лв.

Vintage House

19:00 – 23:00 часа

The River Of Blues @ “IN THE JAZZ” Plovdiv

Блусът е Приятелство , Братство, Душа , Семейство ....Другото е изсвирен Егоизъм!

Jazz Club В Джазa \ In The Jazz

20:00 часа

DJ KIRO at BALLY CLUB

Петък вечер наближава и е време за парти, в любимото ви местенце за танци в кв.Капана, защото за добрия клубен саунд, ще се погрижи DJ KIRO! А за ценителите на качествените напитки, попитайте нашите опитни бармани и те ще се погрижат и за най-малкия детайл!

Bally Club

20:00 – 23:00 часа

16 октомври

Прахоляшка в Черното кралство

Безплатно семейно куклено представление

„История, подходяща за големи и малки, в която се разказва за любопитството в полезни дози, непримиримия дух, заслепяващата алчност и (не)ограничените възможности на вълшебния черен прах – единствената разменна монета за жителите на едно кралство, съществувало преди много, много години, някъде далече, далече, познаващо само черния цвят… поне докато не се случилo Чудото.“

Спектакълът третира по атрактивен и забавен за децата начин темата за замърсяването на въздуха. Двама "граждани" на Черното кралство разказват за своята страна, където "чернопрахта" е валута и всичко, което прави кралят, е да произвежда все повече черен прах. Дъщерята на краля - Прахоляшка - разваля черната магия над кралството и връща отново цветовете в него.

ОИ "Старинен Пловдив"

Ул. Константин Стоилов 50

16:00 часа

Plovdiv Graffiti Tour

Пловдивската обиколка с графити е най -добрият начин да разгледате вълнуващата арт сцена на Пловдив! Чудесна възможност за всички любители на градското изкуство да открият пъстрите примери на града за творчество на открито. Ще научите и повече за художниците зад него, както и за разликите между различните видове графити и уличното изкуство. Обещаваме, че Пловдив ще ви изненада с някои неочаквани гледки! Безплатната обиколка включва не само съвременното улично изкуство, но и стилове, които са били популярни в миналото. Етикети, повръщания, парчета, персонажи, стенописи и сграфито-Пловдив има всичко!

Кметство Пловдив - Стефан Стамболов

11:00 часа

Дядо вади ряпа – ПРЕМИЕРА

Любимата народна приказка “Дядо вади ряпа” се преражда на куклената сцена в нов, небивал вариант, изпълнен с музика, смях и ярки персонажи. Присъединете се към Дядото и неговата дружина и заедно ще открием колко ценно е да работим заедно, въпреки различията си.

Спектакъл за деца
Препоръчителна възраст: 2+

Драматизация и режисура: Краси Кирчев
Сценография: Краси Кирчев
Музика: Краси Кирчев и Илко Биров
Участват: Краси Кирчев и Петромил Денев

Театър Хенд, Пловдив

17:00 – 17:45 часа

TOMMY RIVERRA at BALLY CLUB 

House Music

Bally Club

17:00 часа

17 октомври

КАПАНА ДОГ - Гурме с куче и за куче

Храната мотивира кучетата, затова всякакви дейности, които ги предизвикват да работят, за да получат храна или лакомства, ще им носят голямо удовлетворение.
А когато храната им има вид на малко произведение на изкуството, всяко хранене се превръща в празник на живота и удоволствието.

Елате да си поговорим за храненето на кучетата.
Да се запознаете с опашатите ценители и познавачи на кучешката гурме-храна.
Да видите как шават с мустаци кучовците от приюта, когато подушат вкусотии, как очите им се изпълват с възхита при вида на красива кучешка храна...

"Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед." - Мечо Пух

Kapana Creative District / Капана - квартал на творческите индустрии

11:00 – 14:00 часа

18 октомври

Чудовищен Offline Quiz - Обща тематика

Ако искате да опитате едно по-различно преживяване с шантав куиз, който разчита освен на знание, но и на логика и основно хумор, време е да си разчупите понеделнишките вечери. И без това кво толко правите понеделник вечер.
Ако се включите, ще имате възможността да трупате точки и след малко повече от месец ще можете да участвате на големите финали за награди.

Вход: 5 лв

Offline Café

*

Всички препоръчани от единствения електронен гид за Града под тепетата събития през следващите 7 дни може да видите в Lost in Plovdiv.

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова.

Страница 1 от 1971

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…