Print this page

Дебати / Лотос в рамките на проект „Българска мрежа за граждански диалог“

20 ноември
18 – 20 ч.

Пловдив, зала „Лотос“, ул. „Христо Г. Данов“ 34
Вход свбоден
-
ТЕМА НА ДЕБАТА: Децентрализация на културата: квартален и културен мениджмънт

Дебатът обсъжда развитието на културния живот в различните квартали на града, проблемните звена и добрите практики, културното потребление в отдалечените от центъра райони и плановете им за развитие.
-
УЧАСТНИЦИ В ДЕБАТА:

МОДЕРАТОР – Меглена Златкова

Гл. ас. д-р МЕГЛЕНА ЗЛАТКОВА работи в Катедра „Етнология” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Завършва специалност „Етнология“ и защитава дисертация по „Социология“. Специализира във Франция, Румъния, Унгария в областта на градските изследвания, културното наследство, визуалната антропология. Участва в множество национални и международни изследователски проекти, свързани с диалог между културите, общности, наследства, социални динамики, местно развитие, миграции. Изнася лекции и доклади на конференции в Любляна, Париж, Лион, Будапеща, Амстердам, Лисабон, Клуж-Напока, Санкт Петербург и др. Преподава курсове по Градски изследвания, Етносоциология, Визуална антропология, Методология на проекти и Летни студентски теренни практики. Изследователските и интереси са в областите на идентичност, културно наследство, градски пространства, миграции. Автор e книгите “Етносоциология на града. По примера на град Пловдив”, “Преживелици. Етноложки записки”, съставител е на три колективни монографии и сборника и е публикувала е над 40 статии и студии на български, английски и френски език.

УЧАСТНИЦИ В ДЕБАТА:

СВЕТЛАНА КУЮМДЖИЕВА (р. 1977) е критик и куратор базирана в Пловдив, България. Завършила е „Изкуствознание“ в Националната художествена академия, докторант е на БАН с дисертационен труд върху социалистическия реализъм в българското изкуство. Работила е като седмичен наблюдател за визуални изкуства на в. Култура, консултант за съвременно изкуство на различни издания в България и арт редактор на Abitare Bulgaria. От 2003 до 2013 работи като куратор в галерия Credo Bonum – София (основана през 2003 като галерия СИБАНК). Понастоящем работи като главен експерт в дирекция “Култура, образование и развитие” на Община Пловдив. Светлана Куюмджиева е съучредител на фондация “Изкуство – Дела и Документи” и член на ICI.

КОСТАДИН ДИМИТРОВ е кмет на район „Тракия“, Община Пловдив от 2011 г. до сега. Завършил е ПУ „Паисий Хилендарски“ специалност „Математика и информатика“, след което и „Електронна търговия“. Ръководи екип от над 50 човека, чиито задължения и отговорности намират реализация в различни направления – Устройство на територията и инфраструктурата, Управление на общинска собственост и общински бюджети, Образование, култура, социална политика, околна среда и екология, Административно-правно обслужване и гражданска регистрация. Осъществява местни политики и управление на административна единица с население над 60 000 човека. Г-н Димитров е старши треньор и президент на Армейски Спортен Таекуон-до Клуб „Тракия” гр. Пловдив, а от 2013 г. е вицепрезидент на Българската Федерация по таекуон-до.

РАДА БАНЯЛИЕВА е завършила специалност история във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". Работила е като екскурзовод, уредник и главен уредник в РИМ-Пловдив. Участвала е в създаването на Музей на българската Екзархия в Истанбул, във възстановяване на гробницата на Гаврил Кръстевич, в откриването и обработването на архива на българската болница „Евлоги Георгиев“, в проучване на забравените фотографии от Руско-Турската война 1877-1878г. Председател на Инициативния комитет за издигане на паметник на Борис Дрангов в Пловдив, автор на книгата „Историята на моя род“. Има доклади пред международни конгреси, свързани с историята на българската болница в Истанбул, с изграждането на споделен архив за балканска история и създаването на интернет платформа за управление обмена на временни експозиции между културни институции. От 2011-та година е директор на Музея на авиацията - филиал на НВИМ. Научните и интереси са в областта на музеологията, Цариградските българи, Пловдив в модерната история на страната, авиационната и военна история на България.

МАРИЯ УЗУНОВА е завършила магистратура „Счетоводство и анализи“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Заместник-кмет е на Район „Южен“ община Пловдив като отговаря за направления икономика, финанси, счетоводство, стопански дейности, управление на собствеността , образование, здравеопазване, социални дейности и гражданска регистрация. Работата си определя като широкообхватна, според нея всяка сфера изисква своята компетентност и разчупеност особено в областта на образованието и културата.

НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ е част от организацията High Bondage, която това лято за първи път успя да организира Lauta Open Air fest. High Bondage е организация, създадена е през 2009 г. и оттогава организира редица събития като си е поставила за цел да даде сцена на местната музикална и арт култура. Най-мащабното им събитие досега е именно Lauta open air – целодневен фестивал за изкуство и музика, в него вземат участие множество артисти, художници и музиканти. Локацията за събитието - парк Лаута, в квартал „Тракия“ - организаторите споделят, че са избрали заради огромния потенциал, който предлага зеленото пространство.

ДИМИТЪР ВАСЕВ е управител на кино Faces, квартал „Тракия“.
-
За повече информация:
http://openarts.info/

-
Българска мрежа за граждански диалог е проект на Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, София, в партньорство с VT EVENTS, Велико Търново, Международно дружество „Елиас Канети“, Русе, Сдружение „Фабриката“ и Хлебните къщи, Габрово, Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“, Стара Загора, Фондация „Крео Култура“, Варна и Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив.

Проектът „Българска мрежа на граждански диалог“ (BG05/635) се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространсто 2009 – 2014 г.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…