Арката на скулптора Димчо Павлов може да бъде върната в Цар-Симеоновата градина съвсем скоро. Разрешение за това остава да даде общинския съвет. Това може да се случи още на следващата сесия на 18 ноември. Зам.-кметът по културата Пламен Панов е внесъл предложение до старейшините да позволят разполагането на скулптурната композиция на Павлов в парка, в кръговата цветна фигура между фонтана на Деметра и Виенския павилион. Панов припомня, че произведението на изкуството бе демонтирано през 2015г., по време на реконструкцията на градината, а това доведе до недоволство от страна на граждани и пловдивски творци.

Арката е създадена като възпоменателен знак по повод 100-годишнината от Първото международно пловдивско изложение. Днес тя се възприема като синтез на изкуствата, уточнява в предложението си Пламен Панов.

В момента Арката се намира на площадка в базата на ОП „Градини и паркове” и е в добро състояние. Схемата за възстановяването и разполагането на скулптурата е съгласувана с ЕСУТ и е внесена в НИНКН за съгласувателни действия, тъй като Цар-Симеоновата градина е паметник на градинското и парково изкуство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…