Серия от атрактивни, новаторски и полезни събития с гости от САЩ е кулминацията на тазгодишното издание на проекта „K-TRIO 4 – Европейска нощ на учените 2020“. Проявите са в Пловдив и са фиксирани в последните 3 дни от програмата – от 26 до 28 ноември 2020 г. Стартът на форума бе даден на 1 септември в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ).

Всички събития ще са достъпни онлайн и с осигурена възможност за посещения на място при спазване на мерките за безопасност, съобщиха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

Проектът „K-TRIO 4 – Европейска нощ на учените“ се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.  Центърът по растителна системна биология и биотехнология е част от консорциум участници, сред които са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, сдружението форум „Наука”, Бургаският университет „Проф.д-р Асен Златаров”, Медицинският университет – Варна, Тракийският университет, Русенският университет, БАН – ИМИ и  Клуб „Млади таланти“.

В България в програмата  ще се включат градовете София, Пловдив,  Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за  пета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”.

 

На 26 ноември 2020 година Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” (АМТИИ) ще се присъедини и за пореден път ще се включи в събитията, свързани с Европейската нощ на учените в град Пловдив. Те ще се проведат в Концертна зала на централната сграда на АМТИИ, достъпни са и онлайн на: https://meet.google.com/yna-jffa-xxt?authuser=0

Ректорът на Академията проф. Тони Шекерджиева – Новак  ще представи книгата „Палитра от пирински и огражденски носии”, ще бъдат представени две публични лекции: „Университетът на бъдещето” с лектор доц. д-р Весела Казашка и „Проекция от миналото към бъдещето в образователните проекти” с лектор доц д-р Васил Колев.

Доц. д-р Петя Бъркалова ще представи книгата с интервюта на журналистката Ваня Драганова „Будителите на 21 век. Учителите като повелители на промяната“. Петата книга в тази поредица съдържа интервюта с учители с научна и образователна степен „доктор“. Те са избрани за герои на книгата не само защото  са успели за няколко дни да се „настроят” и да продължат обучението на учениците в дигитална среда, но и защото по един вдъхновяващ начин придават ново съдържание на  насъщната връзка „учител-ученик“.

На 27 ноември 2020 година директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доц. д-р Цанко Гечев ще открие Европейската нощ на учените 2020 виртуално и реално чрез кръгла маса под надслов: „Наука, която се прави с и за хората”. Събитията в ЦРСББ ще са в заседателната зала и онлайн на https://meet.google.com/akw-bfki-oru?authuser=0

Ще се проведе и дискусия на тема „Европа в един променящ се свят (климат) – можем ли да се поучим от миналото?“ С темата ще ни запознае проф. Майкъл Санди – почетен професор по геология на околната среда на университета в Дейтън, Охайо, САЩ.  Изследователите, гостите и широката публика ще могат да се включат на място и онлайн в събитията – сподели доц. д-р Весела Казашка.

 

На 27 ноември 2020 година ученици, студенти и гости ще  могат да дискутират по проблемите на изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството, с проф. Емилия Константинова. Темата на дискусията е : „Изкуството в дигиталната ера. Нови кариерни възможности”.

Европейската нощ на учените 2020 година в Пловдив ще приключи на 28 ноември в Артклас Център – Пловдив на бул. Васил Левски № 180 А. Планираните събития за последния ден включват: награждаване на победителите от Фотоконкурса „Моето училище”, демонстрации на граматически игри „Партньорства за наука – обединяване на учители и учени” , обявяване на резултатите от онлайн състезание по граматически игри с участието на студенти, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години. Събитията ще приключат с  „Голямо междучасие” – парти за деца и възрастни. Достъпни са и онлайн на https://meet.google.com/nnh-psws-xrm?authuser=0

Специален акцент в програмата за Пловдив е поставен върху дигиталното представяне на съдържанието на традиционната Пътна карта на събитията, затова провеждането на Европейска нощ на учените и „свързването” с широката публика ще се осъществява главно чрез цифровите технологии и интернет. Програмата е подготвена така, че да стигне до възможно най-широка публика – в това число млади хора, да доближи изследователите и хората на изкуството до обществото, като влезе буквално в дома им.

Домакините на „Европейска нощ на учените 2020“ в Пловдив са  подготвили ново дигитализирано съдържание и са  създали програма, която да бъде лесно възприета, да достигне  до публиката,  да ѝ даде възможност за активно участие в събитията.

Представените събития в  Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители.  Включени са конкурси, изложби, демонстрации и граматически игри, събития при открити врати.

 

Организирани са събития чрез Facebook, а след това и срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, които според ситуацията с COVID 19 могат да бъдат посетени намясто (при спазване на всички правила за безопасност) или да бъдат посетени онлайн, чрез предоставените линкове.

За да улесним нашите реални и виртуални гости, тази година програмата стартира  на 01 септември и ще продължи до вечерта на 28 ноември 2020 г., разказаха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

С първото събитие в програмата Центърът по растителна системна биология и биотехнология отвори вратите на тазгодишната „Европейска нощ на учените“, като подготви филма Хармоничната двойка „наука и изкуство”, разпространен чрез социалните мрежи и медии. Филмът представя  д-р Ааканша Каноджиа, изследователка от Индия, завършила обучението си в докторска програма в Германия, провела стажове в Нова Зеландия, Ирландия, Германия и установила се в България като член на изследователския екип на ЦРСББ. В интервю с младата софтуерна инженерка Ива Неделева тя разказва за страстта си към рисуването.

Д-р Ааканша Каноджиа споделя моменти от професионалното си развитие и обяснява творческите импулси за запечатване на идеите в картини, като спасение в условията на социална изолация, породена от  COVID 19. Изложбата беше под надслов „Запечатано в картина” и провокира дискусии по темата за универсалния език на символите и тяхното научно и художествено „улавяне“, за развитието на творческия и научния потенциал на човека, способен на символно общуване. Същевременно изложбата представя човека на науката и изкуството като гражданин на света, като „универсален човек“.

През месец септември беше обявен и фотоконкурсът „Моето училище”, разпространен чрез Фейсбук. Фотоконкурсът цели да привлече за участие хора от всички възрасти, които  са изкушени от  света на знанието и милеят за своето училище. „Предизвикваме  ги да погледнат творчески през обектива и да споделят „уловеното” – училището като сграда, училището като  най-хубавата  „ера“ от нашия живот, като приятелства и светли мигове, като науки и поуки, свързани за цял живот. Искаме да разберем какво  остава у човека от ученическите времена, затова фотоконкурсът е свързан с темата за училището – какво е то за нас, каква роля има в ежедневието през 21 век. А може би откриваме, че у всеки човек има един „учен”, запален по любимия предмет! Нека с езика на фотографията  споделим своя  отговор”, споделиха доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…