Общата разпределена стойност за 2020 година в подкрепа на общности, засегнати от COVID-19, е 170 000 лева

 

На онлайн заседание на Обществения борд на TELUS International в България от 14 този месец членовете на борда гласуваха за социалнозначими проекти в помощ на общностите, засегнати от COVID-19. В рамките на последната за тази година отворена покана за кандидатстване бяха подадени 98 проекта. Общественият борд подкрепи 6 от тях, които ще бъдат финансирани с общо 74 337 лева. С тях финансираните през годината проекти от фондацията на TELUS International стават общо 14. Всички те са в сферите на здравеопазване, образование и околна среда.

 

 

Подкрепените организации и проекти са:

Фондация Резонатор с проекта Air Collective 2.0, в помощ на 160 души медицински персонал в ковид-отделенията в страната. За тях фондацията ще произведе по иновативен метод CPAP предпазни маски във връзка с недостига на качествени предпазни, защитни средства за медицински персонал, лекуващ пациенти, диагностицирани с COVID-19. През март 2020 г. Air Collective стартира първоначално като проект за мобилизиране на инженери за бързо проектиране и изграждане на вентилатори за справяне с пандемията, предизвикана от COVID-19. Проектът бързо нараства до 150 инженери от 24 държави и вече е подкрепил създаването на 15 прототипа за вентилатори.

 

Фондация "Св. Николай Чудотворец" с проекта „Чуден свят“, чрез който ще бъдат организирани работилници и семинари за деца в защитената ферма „Чудната градина“, в град Добрич - социално предприятие за лица с увреждания. Проектът цели преодоляване на негативните последици от изолацията по време на COVID-19 за най-малките чрез дейности на открито и подобряване връзката им с природата, като същевременно се оказва подкрепа и на социалното предприятие.

 „Българско общество по групова анализа и групови процеси“ с проекта #ШНОРХЕЛ - младежка програма за психично здраве по време на криза на Kabinet.bg. подкрепя младежи във възрастовата група 16-30 г., изпитващи психически затруднения и тревожност от различен характер, страхове, натрапчиви мисли, зависимости, неспособност за учене, работа и отношения, самотно майчинство. Всички те са се увеличили многократно по време на изолацията и социалната дистанция. Благодарение на спечеленото финансиране ще бъдат осигурени 300 безплатни онлайн сесии с професионален психотерапевт и поддръжка на телефонна линия към сайта на организацията в рамките на 12 месеца.

Фондация "Деца на борда" със своя проект за създаване на качествено онлайн съдържание за детска безопасност в колата в помощ на родителите. Проектът ще осигури на родителите на деца до 12-годишна възраст достоверна, достъпно представена и пълна информация на български език, която да им помогне да не правят компромиси с безопасното пътуване на децата си с автомобил. Създаването на професионално видео съдържание, което да се разпространява безплатно онлайн, ще овласти родителите да вземат информирани решения за безопасността на децата.

Фондация АЙВЪР, с проекта „Равен достъп до здравни услуги диагностициране и насочване към лечение на Хепатит С за най-уязвимите групи“. По време на изолацията, свързана с COVID-19, се увеличи невъзможността за дискретно и безплатно тестване за Хепатит С. Проектът включва безплатно тестване, като ще се осигурят над 500 броя тестове, като се предвижда и разяснителна кампания, за да достигнат до най-уязвимите групи от хора, както и да се повиши осведомеността по темата в обществото.

 

 Българска Хънтингтън Асоциация, с проекта „Редки болести и COVID-19“. Ще бъде създадена възможност за над 240 пациенти, засегнати от редки неизлечими заболявания, да получат в домовете си актуална информация и консултиране от експерти, в областта на редките болести. Това ще се случи по време на специализирани уебинари, включително и онлайн консултации с медицински експерти, за да не се налага да посещават медицински центрове и други институции, минимизирайки риска от заразяване по време на пандемия. Ще се създадат и материали за свободно онлайн ползване, които съдържат информация, касаеща редките болести, вкл. данни за регистрирани медицински експертни центрове за редки болести в страната, звена за подкрепа и друга ключова информация.

 

Информация за проектите могже да бъде намерена на Интернет страницата на Обществения борд. В рамките на 2020 г. Общественият борд на TELUS International в България разпредели общо 170 000 лв. към социалнозначими проекти. Фокус в оценката на борда са ефективността на проектите, положителното им въздействие върху местните общности и възможността да бъдат от помощ в ситуация на пандемия.

 

 

 

От своето създаване през 2015 г. до момента Общественият борд на TELUS International в България е финансирал 126 проекта на обща стойност над 1 милион лева.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…