Мултикултурната столица на България ще отбележи за четвърти път Международният ден на майчиния език, съобщи Генералният консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. г-н Хюсеин Ерагни.

Международният ден на майчиния език през 2021-ва година в Пловдив ще се проведе за пръв път в онлайн среда, заради противоепидемичните мерки срещу разпорстранение на коронавируса. На страницата на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив в социалната мрежа Facebook.

Тази година е обявена от ЮНЕСКО за година на Юнус Емре- турския философ, мислител и поет, по повод 700-та годишнина от неговата смърт, затова и организаторите от Българо-турския  литературен клуб, с подкрепата на Клуба на консулите са избрали цитат от негов стих, с които ще се включат 26 участници от Пловдив. Всички те живеят и учат в града ни и всеки говори различен език. През настоящата година събитието се финансира от службата по европейските въпроси на южната ни съседка.

Стихът му: "Не съм дошъл за разправа, мое дело е любовта. Душата е дом за приятел, дойдох души да градя", ще бъде изречен на 24 езика, които се говорят в Пловдив,  съобщи Ергани.

Магията на Пловдив е в многообразието и факта, че Древният и вечен град винаги е бил приласкаващ към хората, избрали го за свой. Към петте вкоренени от векове общности в града под тепетата – българи, турци, арменци, роми и евреи – новото време и липсата на граници доведоха за живот в Пловдив десетки други общности. Колко езика се говорят в един от най-старите живи градове в Европа в XXI-ви век предстои да разберем в неделя, 21 февруари, след 9 часа – ТУК.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…