И НБ "Иван Вазов" ще отбележи 200 годишнината от рождението на Георги С. Раковски. От 12 до 23 април 2021 г. в изложбеното пространство на Изкуствотеката на библиотеката, ще може да бъде видяна изложба, посветена на делото му.  Тя е експонирана във витрини и представя голяма част от оригиналните издания на Раковски, съхранявани в библиотеката. Сред тях са книгите „Горский пътник“ от 1857 г., „Глас едного българина“ от 1860 г., „Българските хайдути“ от 1867 г. и др.

Интерес представляват първите броеве на периодичните издания „Българска старина“, „Дунавский лебед“ и „Бъдущност“. За първи път се показва и „Възвание на Георги С. Раковски към българския народ“ от 1 август 1862 г. и писмо от Панайот Хитов до Бранислав Велешки – личен телохранител на Раковски, по повод изпращането на сандък с потреби на Раковски от Румъния за Русе.

Изложбата включва и други образци и ще може да бъде видяна до 23 април.

Посещението й ще се осъществява при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…