Учениците от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ с вълнение отбелязват станалата традиционна за училището Седмица на Земята и книгата.  За старта на кампанията те поканиха представител на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив, пред когото представиха инициативата си, а институцията връчи грамота на училището.

 

Във фоайето на училището е разположена изложба, подготвена от от клуб „Млад изследовател“ и гимназистите със засилен интерес към опазването на околната среда и биоразнобразието. Макети, вази с цветя, ръчно направени торбички и други произведения на изкуството, изработени от рециклирани материали красят най-старото школо в Пловдив. Тя се допълва от ученически постери, картини и колажи, за които младежите са използвали различни художествени техники, като всеки един от тях носи идеята за ценността на Земята за нас, хората и необходимостта да я уважаваме и опазваме. Проектирана от буден ученик и отпечатана е листовка за ценността на водните ресурси. „Дръж погледа си, вперен в звездите, а краката – стъпили на Земята“, „Земята е наша отговорност“ са само част от посланията, отправени от талантливите ученици. Те и техните преподаватели не крият вълнението си, когато обясняват своята визия за бъдещето на планетата и предлагат мерки за намаляване на замърсяването и справяне с екологичните проблеми на планетата.

 

Изложба на стари издания, някои от които могат да се видят само тук, е втората инициатива, организирана в гимназията тази седмица. Тя съвпада със 150-годишнината от основаването на ученическа библиотека от будни родолюбиви ученици от класното епархическо училище и учредяването на ученическото дружество „Напредък“.  В класните стаи на училището са учили видни български общественици, представители на науката, историята и културата като Васил Иванов Кунчев (Левски), Иван Вазов, Пенчо Славейков, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович.

 

Библиотеката на училището е като пещерата на Аладин – всеки един от съхранените над 8 800 тома е съкровище. С гордост я представя дългогодишният библиотекар на училището, г-жа Дона Иванова. Тя е изложила за седмица безценни екземпляри, измежду които са Том I от „Речник на българския език“ на Найден Геров от 1895 година с автограф от автора - труд с историческо значение за българската езиковата култура, както и цялото дванадесетгодишно течение на вестник  „Ученически устрем“ (по-късно списание), излизал в периода 1931 – 1943 година.

 

Всеки ученик на гимназията тази седмица ще има възможност за разгледа екологичната изложба и художествените реликви на библиотеката.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…