Print this page

През 2021 г. се навършват 280 години от нейното издаване

В рамките на Националната библиотечна седмица, която се провежда от 17–23 май, Пловдивската народна библиотека Иван Вазов ще покаже на гражданите и гостите на града оригинален екземпляр на „Стематография“ на Христофор Жефарович (1690–1753),  печатан във Виена през 1741 г. Книгата е изложена на 11 май и може да бъде видяна до 24 май. Екземплярът е част от специалните колекции на библиотеката,  придобит след покупка в периода 1901–1906 г. от директора Борис Дякович.

„Стематографията“ изиграва значителна роля за духовното пробуждане и съзряване на българите и южните славяни, оказвайки силно въздействие върху българската възрожденска култура. В продължение на повече от век, „Стематографията“ се ползва от зографи, иконописци, гравьори и илюстратори на книги като образец за изписване на светци, царе и хералдически символи и особено на българската хералдика.

„Стематографията“ се появява  в началото на европейския просветен абсолютизъм и не може да бъде разглеждана и анализирана вън от този общоевропейски исторически процес. През 2021 г. се навършват 280 години от нейното издаване.

Книгата е показана в специално аранжиран стъклен шкаф в изложбеното пространство на Изкуствотеката, фоайе ет.2.

 

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…