На 30 май малчуганите в Пловдив ще имат възможност да гледат на откритата сцена в парк „Рибница“ театралната постановка "Малкото зъбче" на режисьора Петя Недева.

 

Детският театър, който е част от програмата на  фестивала „Синьо лято“,  ще започне в 10.30 ч. в неделното утро. Забавната история разказва за малкото зъбче, което много обича бонбони, но разбира колко е важно да се грижи за хигиената си, за да бъде здраво. Режисьорът е и автор на музиката на спектакъла. Петя Недева е съосновател на първия Образователен театър в София. Успешно представя, заедно със свои колеги, българското театрално изкуство на международните сцени в Лондон, Ню Йорк, Монреал и Ванкувър, Улан Батор (Монголия), Германия и др. държави. 

 

В неделния ден на фестивала, който се провежда в рамките на панаира „Етно кухня на колела“, ще има  и специална изненада за всички татковци и по-големите батковци. Те ще могат да се включат в състезание по Стрелба с лък - традиционна еврейска игра за празника Лаг Ба Омер, която ще се проведе на открито на една от поляните в парк „Рибница“.

 

„Етно сцена на колела“ ще продължи с български народни танци за деца и концерт на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка", създаден, преди близо 30 години от известния пловдивски хореограф Мария Кьосева.

 

Всички деца, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в пленера на открито  „Толерантност и признателност“, който ще водят преподаватели и ученици от НХГ „Цанко Лавренов“. Те ще рисуват на открито и ще покажат на деца от детски градини как да създадат живописни произведения на изкуството с акрилни бои. Малчуганите ще могат да се включат и в арт работилницата с традиционни арменски занаяти, където ще се учат да рисуват върху дърво и да изработват магнити и кукли.

 

Специален танцов концерт ще подготвят и най-малките момичета и момчета от танцовия състав „Асдхигнер“ („Звездичка“) към Арменският благотворителен съюз „Парекордзаган“. Ще празнуваме заедно и с ДГ “Весела“ - тази година градината чества своя 45-годишен юбилей. Ана и Никол от втора група ще изпълнят  „Песен за джуджетата“ на турски език.

 

За сутрешните неделни закуски ще се погрижат майстор-готвачите от различните общности, които участват в Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“. Само и единствено на панаира ще има домашно приготвени различни видове руски пирожки, вкусни шоколадови "картошки", еврейски кифлички с орехов пълнеж "Роскитас Де Алхашу", ханукални бухтички, турски сладкиши и още много кулинарни изкушения. Детският празник не може да мине и без сладолед - ето защо италианската общност ще осигури, специално за дните на фестивала, най-хубавия детски сладолед от страната на сладоледа. 

 

Уникалните фокуси на Маг Серджо Алфонсо ще забавляват всички и в неделния ден. 

 

Вторият фестивален ден ще закрие 12-годишната Анна-Мария Гендова. Младият талант на Пловдив вече се е явявала на конкурси не само в България, но и на международни сцени в Италия и Малта. Анна-Мария е ученичка в 5-ти клас в музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив и свири на кларинет.

 

Децата от Балетен танцов център „Грация“ ще представят втора част от спектакъла „Етно сцена на колела“ с традиционни руски, азербайджански, грузински и арменски танци. Най-неуморните ще могат да се включат в танцова сесия и открит урок по танци на студио Dance Тo The Max. Основно мото на фестивала „Синьо лято“ е „Изкуство от децата за децата“. Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ през 2021 г. е изцяло посветен на децата.

 

Проектът на Фондация "Заедно" „Етно кухня на колела“ е част от фестивалите в Културния календар на града и се осъществява с финансовата подкрепа на  Община Пловдив. Изненади за децата в навечерието на 1 юни подготвят партньорите на панаира и детския фестивал - пловдивската компания Chipolino, верига магазини Pepco Bulgaria. Ще има сладки изкушения от АГИ-1 и  трапезна “Жива вода”  от Бутилираща компания „Хисар“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…