В Седмата международна конференция идеи обмениха учени, докторанти и студенти от 5 държави   

 

Настъпилите промени в езика, литературата, културата, образованието и особено в чуждоезиковото обучение вследствие на пандемията от COVID-19 бяха основният акцент на Седмата международна конференция на Съюза на германистите в България. Домакин на научния форум на тема „Времена на преход: преживявания – очаквания – наративи” беше Секцията по немски език към катедра „Романистика и германистика“ във Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Събитието се проведе с подкрепата на Германската служба за академичен обмен.

 

Конференцията предостави възможност за изява на университетски преподаватели германисти, докторанти и студенти от Пловдив, Благоевград, Варна, Велико Търново, Русе и София. Участваха и техни партньори от университетите в Гьотинген и  Вюрцбург (Германия), Клагенфурт (Австрия), Варшава (Полша) и  Марибор (Словения) в областите на  лингвистиката, литературата, преводознанието, методиката,  дидактиката и културологията. В унисон с новите тенденции и възможности някои от докладите бяха представени в електронна среда.

 

Участниците в конференцията се обединиха около мнението,  че  в бъдеще се очаква да се практикува смесена форма на обучение. Учебните занятия ще се провеждат присъствено и ще бъдат съпроводени с дигитални форми на обучение.

 

На онлайн литературно четене доц. д-р Мария Ендрския университет представи австрийската писателка Олга Флор. Авторката прочете откъси от романа  „MORITURI” (2021)и се включи в последващата  дискусия.

 

По време на конференцията беше представен Юбилейният сборник  „Модерни наративи” с научни изследвания в чест на 65-годишнината на проф. д-р Николина Бурнева.  Издаден е през  2020 г. в том 39/3 на Филологически проучвания на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

 

В съпътстващата програма на събитието участниците посетиха новооткритата Епископска базилика от IV век и се запознаха с някои от забележителностите на Стария Пловдив.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…