Много от възпитаниците на гимназията, която отбелязва 30-години от създаването си, се реализират успешно в различните европейски институции

 

През тридесетгодишния си път на развитие ФЕГ се утвърждава като авторитетен център за чуждоезиково обучение, съчетаващ традиции и новаторство в преподаването на френски и английски език.

От 2016 г. Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент - Екзюпери“ е член на Световния образователен лейбъл, присъден от Агенцията за преподаване на френски език в чужбина, която е част от Министерството на външните работи на Франция. Отличието носи институционална признателност и е гаранция за разпознаваемост на възпитаниците на училището в нарастващата в световен мащаб конкуренция.

 

Гимназията успешно изгражда своя европейски облик и има утвърдена европейска визия. От 2007 г. във ФЕГ, под ръководството на г-жа Донка Алексиева, ефективно функционира училищния Европейски клуб „Активен европеец“, който е член на Националното сдружение на българските европейски клубове /НАБЕК/. Той намира своето определящо място в развитието на училищната общност като фактор за формиране на европейски ценности и нагласи и усвояване на знания за Европейския съюз. Участието на учениците е силно мотивирано от постигнатите успехи  на национално и европейско равнище.

Учениците са представяли достойно България в Евроскола  (проект на ЕП)  през 2009, 2013 и 2021 г. и показват своята креативност  в различни национални и европейски конкурси и инициативи. Награждавани са многократно от български евродепутати за своята активност с посещение в ЕП в Брюксел.

През 2018 година гимназията е удостоена с плакет „Училище посланик на Европейския парламент “ и се утвърждава като едно от водещите 18 най-активни училища посланици в България (от общо 100) . През 2019 г. младшите посланици и техните ръководители – Донка Алексиева и Даниела Христова, са наградени с посещение в ЕП в Брюксел, като участват в конференция на тема „Бъдещето на Европа“ заедно с други шест европейски държави.

В гимназията е традиция реализирането на проекти по Програмата „Еразъм+“  на ЕС. Успешно реализираният проект на тема „Отговорно потребителство“, съвместно с Испания и Франция, под ръководството на Гергана Душилова и Емилия Христева, помогна на участниците в него да развият потребителски умения и навици, да усъвършенстват своята езикова компетентност.

Активно е участието на ФЕГ и в платформата eTwinning, част от програма Еразъм+.

За целенасочената и качествена работа на учениците и техните ръководители през годините - Росица Шопска, Даниела Христова, Кристина Кирякова, Ели Дечева, гимназията получава през последните пет години знак за качество „eTwinning училище”, което е признание за постиженията на ФЕГ.

Много от възпитаниците на гимназията се реализират успешно в различните европейски институции.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…